Nieuwsuur maakte een item over voertuigdiefstal en het eerste deel van het verhaal ken je: met een signaalversterker is het kinderlijk eenvoudig om een auto met keyless entry te lenen zonder toestemming te vragen. Per jaar pikken de boeven 6.000 auto’s. De gestolen auto’s worden gestript voor onderdelen, doorverkocht of gebruikt voor criminele activiteiten. Bij dat laatste zetten de criminelen auto’s na de diefstal twee maanden ‘koud’, waarbij ze als het ware wachten tot de aandacht rondom het gestolen voertuig verslapt.

Daarna laten ze een nieuw setje kentekenplaten maken. En het namaken van zulke platen blijkt heel eenvoudig en goedkoop. Zo kun je het kenteken van de koning eenvoudig op het internet bestellen en op je auto plakken. De kentekenplaat mist bepaalde echtheidskenmerken, maar dat zie je in de vlugge voorbijgang niet. Ook is niet duidelijk of een scanauto of een flitspaal kan zien dat het kenteken nep is. De presentator van Nieuwsuur hing het koningshuiskenteken op een Fiat Multipla – extra puntje voor hem. We vonden een site die voor 12,50 euro neppe kentekenplaten verkoopt met opdruk naar keuze.

Uiteraard zullen criminelen niet deze AA-platen pakken. Ze zoeken online een auto die er hetzelfde uitziet en laten het kenteken van die auto namaken. Als de politie het kenteken checkt, lijkt het dan te kloppen. Dus als je je nog afvroeg waarom sommige mensen liever niet hun kenteken op het internet zetten: dit is de reden. Zo kreeg een man uit Groningen een boeteregen uit Amsterdam, omdat daar een identieke Clio reed met een vervalsing van zijn kenteken.

Neppe kentekenplaten eenvoudig online te bestellen

Reacties

  • Eddy heeft op 30 november 2019 geschreven:

    Heel vervelend wij krijgen iedere paar dagen snelheidsboetes uit Antwerpen, terwijl we daar NIET zijn geweest.
    We wonen in Noord NL, 300 kilometer daar vandaan.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)