TopGear stapt net uit de nieuwe Nio ET5. Binnenkort lees je ons volledige testverslag; nu alvast de highlights.

Testobject: Nio ET5
Locatie: In de buurt van Rotterdam
Weersomstandigheden: Zonnig met een fris briesje

Hé, die is er toch al langer?

Waarschijnlijk ben je in de war. Dit is de Nio ET5, die pas net gearriveerd is in Nederland. De grotere ET7 rijdt hier al iets langer rond. Het Chinese merk keek goed af bij de Duitse concurrenten en komt ook met auto’s die akelig veel op elkaar lijken. Zet de twee sedans van Nio naast elkaar en de ET5 lijkt wel iets meer gedrongen; vooral achter is ie iets compacter.

Op zich geen verkeerd uiterlijk…

Nee, toch? Ook op het interieur hebben we verrassend weinig aan te merken. Je zou van zo’n jong merk (de eerste auto’s verschenen in 2018 in China) verwachten dat ze nog wat lesjes te leren hadden als het gaat om bouwkwaliteit of ergonomie, maar ze hebben alles echt goed op de rit. Het interieur bestaat uit mooie materialen, het scherm werkt razendsnel en ook het gebrek aan knoppen is niet heel storend.

Alleen de stoel mag wat lager en de spaken van het stuur wat minder dik. Oh, en de achterruit is wel heel ielig. Misschien kunnen ze beter net als Polestar de achterruit weglaten en de binnenspiegel vervangen door een schermpje. Ook ontbreekt er een dashboardkastje. Wel is er een mooi groot glazen dak en een blije spraakassistent met de naam Nomi op het dashboard.

Hoe rijdt het dan?

Ook hier is het eigenlijk allemaal verrassend Duits; niet uitgesproken sportief of comfortabel, maar daardoor heel fijn voor de dagelijkse kilometers. De Nio ET5 heeft geen boterzacht onderstel zoals de elektrische sedans van Mercedes, maar het is ook geen spijkerhard bochtenmonster. Door het lage zwaartepunt van een EV kun je sowieso wel vrij hard en stabiel door de bochten. De stoel draagt bij aan het comfort, al zou hij iets meer zijdelingse steun mogen bieden.

Moet je voor de Nio ET5 gaan?

Je kunt de Nio ET5 via de baas leasen, je kunt een abonnement afsluiten of je kunt de auto kopen en de accu huren. Of je koopt de auto én de accu. Zeker als je nog wat huiverig bent om uit je Audi te stappen voor een onbekend Chinees merk, is zo’n abonnement wel aardig. Dit kun je na twee maanden weer opzeggen, als je het niets vindt.

Overigens is de Nio ET5 geen prijsvechter. De instapper kost ruim 50.000 euro en dan moet je de batterij er nog bij kopen, voor 12.000 euro. Voor minder heb je een BMW i4 en voor nog minder heb je ook een Hyundai Ioniq 6 of een Tesla Model 3. Bij veel Chinese nieuwkomers zou je gek zijn als je niet voor hetzelfde geld een model van de gevestigde orde kiest, maar bij Nio weten we het zo net nog niet…

Reacties

 • Carlos heeft op 5 mei 2023 geschreven:

  Ik wil niet dat de Chinese overheid meekijkt in mijn leven dus bij mij gaat een Nio er nooit komen! Net als al die Huawei en Oppo rommel. No way!

  • @Carlos heeft op 5 mei 2023 geschreven:

   Ze kijken niet alleen bij jou mee maar ook op straat en dit wordt automatisch verwerkt. Hele nare praktijken.

   Reageer
  Reageer
 • Kees heeft op 4 mei 2023 geschreven:

  Hoeveel Duits IP zullen ze hiervoor gestolen hebben? Niet te vertrouwen die Chinezen.

  • RichB heeft op 5 mei 2023 geschreven:

   The German ICE manufacturers are a few years and billions of $ behind the Chinese in terms of EV technology you fool.

   • BotAlert heeft op 5 mei 2023 geschreven:

    Are you sending messages from an Uighur troll prison? Typical Chinese policy to react this way.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Voor mensen zonder moraal heeft op 4 mei 2023 geschreven:

  Het is vandaag 4 mei. Dodenherdenking. Zou je als weldenkend mens een auto overwegen waarbij je rechtstreeks een totalitair regime steunt dat andersdenkenden en minderheden in concentratiekampen stopt?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)