De prijs voor Brentolie (de belangrijkste aardolie in Europa) zakte vandaag volgens HLN naar 22,85 euro per vat. Dat is een daling van 8,18 procent ten opzichte van vrijdag. De olieprijs is sinds 2002 niet zo laag geweest. Een vat Amerikaanse olie (WTI) kost nog maar 20,46 euro, dat is een daling van 4,88 procent. De olieprijzen waren aan het begin van dit jaar nog drie keer zo hoog. De reden van de prijsdaling is de afnemende vraag door het coronavirus.

Wat doet de olieprijs met de benzineprijzen?

De benzineprijzen zijn helaas niet slechts een derde. Dat komt omdat de brandstofprijzen in Nederland voor een groot deel uit accijnzen bestaan. Door de ingezakte olieprijs zijn de brandstofprijzen inmiddels wel fors aan het dalen. De landelijke gemiddelde adviesprijs is volgens UnitedConsumers vandaag 1,604 euro. Dat betekent dat het, inclusief kortingen, bij bepaalde tankstations in Nederland al richting de 1,40 euro gaat voor een liter Euro 95 (E10). En dat terwijl er dit jaar nog gewaarschuwd werd voor de hoogste benzineprijs in zes jaar. In België kun je nu tanken voor minder dan 1 euro per liter.

Wat is Brentolie?

Er zijn veel soorten aardolie die onderling verschillen in kwaliteit en prijs. Aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt geprijsd op basis van de prijs van Brentolie. De naam is afgeleid van het olieveld Brent in de Noordzee, ooit een heel belangrijke oliebron. Deze olie heeft een lage dichtheid en bevat weinig zwavel. Een ander soort olie is West Texas Intermediate (WTI), deze is vooral belangrijk voor de olieprijs in Amerika.

Reacties

  • Chris Jansen heeft op 31 maart 2020 geschreven:

    Dit klopt niet. De olieprijs zakte in elkaar omdat Saoudi-Arabie (S.A. ) ruzie kreeg met Rusland omdat die niet mee meer wilde werken aan olie produktiebeperking om zo de olieprijs op peil te houden, S.A. dreigde toen dat ze de oliekraan helemaal open zouden zetten als Rusland niet mee wilde werken en daardoor kelderde de olieprijs op maandag 9 maart in elkaar en bleef zakken omdat Rusland geen akkoord onder druk wilde afsluiten. Het coronavirus begon toen ook net op te komen, alleen de economische gevolgen daarvan kwamen pas toen de overheden zeiden dat mensen thuis moesten blijven, niet meer mochten vliegen etc. en die maatregelen zorgen natuurlijk nu wel voor minder brandstof gebruik. In april zal S.A. de kraan helemaal open zetten, volgens hun woorden, zodat het einde van de oliedaling nog niet in zicht is en er een overvloed aan olie is, dat zal ook zeer slecht zijn voor S.A., die enge kroonprins daar is blijkbaar helemaal gek geworden.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear