Lezers van het eerste uur hebben vast gemerkt dat deze auto eens in de zoveel tijd terugkomt. Het is en blijft een gedeelde guilty pleasure van de redactie die we maar niet kunnen afschudden. Zo nu en dan moeten we toch weer even kijken hoeveel er te koop staan en wat ze inmiddels kosten. Of wij ooit de knoop doorhakken, dat durven we niet te zeggen, maar voor jou is de tijd nu misschien rijp. Want de Opel Zafira OPC met bijna 200 pk kost niet heel veel meer.

Niet veel mensen weten dit, maar voor de Zafira van de eerste generatie schakelde Opel de hulp in van Porsche. Het sportautomerk kon in de jaren ’90 het geld goed gebruiken en kluste graag bij. Porsche kreeg het platform en het ontwerp van de Opel Astra met de opdracht om een MPV te ontwikkelen. Het technische werk mocht Porsche verder doen. Ook de kwaliteitscontroles bij de productie werden door Porsche uitgevoerd.

Opel maakte een snellere Zafira OPC

Maar de normale Opel Zafira, die vinden we – ondanks zijn echte schepper – niet zo spannend. Nee, wij kijken graag naar de OPC-versie van deze Zafira. Het personenbusje was een groot succes en dus zag Opel wel brood in een snellere versie. Daarom legde het merk een 2,0-liter turbomotor met 192 pk en 250 Nm in de MPV. Drie jaar later werd het vermogen zelfs verhoogd naar 200 pk. De 0-naar-100-tijd van 8,2 seconden was niet bizar snel, maar voor een zevenzitter in die tijd meer dan prima.

Behalve dat er best wat meer vermogen uit de viercilinder te halen valt, is de extra power niet de enige reden om de OPC tof te vinden. De Zafira kreeg een keurige bodykit en chique velgen, plus de kenmerkende blauwe OPC-kleur. Al mocht je de auto ook in andere kleuren bestellen. En dan heb je ook nog Recaro-stoelen met een stoffen middenbaan. Oh, en de OPC was alleen met een handbak leverbaar. En dat wil je ook bij een auto uit die tijd, want een automaat was toen nog niet zo snel.

Wat kost een Opel Astra OPC nu dan?

Hou je vast: de goedkoopste is een zwart exemplaar uit 2002 (dus nog met 192 pk) met 299.500 kilometer op de teller. Deze hoeft slechts 1.350 euro te kosten. Het enige mankement is volgens de verkoper een ABS-lampje dat zo nu en dan brandt. Ook zien we een keurig blauw exemplaar met dezelfde kilometerstand voor nog geen 3.000 euro. Verder staan er nog best wat te koop in Nederland met uiteenlopende tellerstanden. In Duitsland is het onder de 3.000 euro al helemaal prijsschieten.

Wat kost de nieuwere OPC?

Van de tweede generatie Opel Zafira kwam ook een OPC-versie. Deze verscheen in 2005 en had maar liefst 240 pk. Je vindt er al een voor 5.500 euro in Nederland. De blauwe exemplaren die we zo snel zien zijn minimaal 7.000 euro. In Duitsland is het aanbod uiteraard groter en de prijzen zijn lager. Voor minder dan 5.000 euro vind je er al eentje die er op het eerste gezicht leuk uitziet. Al staan er in Duitsland van beide generaties ook wel een hoop foute exemplaren.

2 reacties op “Dit busje werd ontwikkeld door Porsche, en nu is het een spotgoedkope occasion met 200 pk”

  1. Rij intussen al weer 6 jaar een blauwe a-opc uit 2004.
    Veel aan verspijkerd/verbouwd.
    Rond 290pk nu, een echte funauto.
    Hoop hem nog een paar jaar te kunnen blijven rijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *