Het zal je niet ontgaan zijn dat er gisteren het een en ander gebeurd is op het Leidseplein in Amsterdam. Aan het einde van de middag liep een gewapende man de Apple Store binnen met een automatisch wapen in zijn handen en hij droeg iets dat op een bomvest leek. Na een aantal uur een man gegijzeld te hebben, zette de gijzelnemer het op een rennen. Toen werd hij aangereden door een BMW X5 van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

De man had dus een wapen en iets dat een explosief kon zijn. Het zou een groot risico zijn om deze man aan te rijden met een doorsnee politieauto. De BMW X5 die de DSI inzette om de man te stoppen, is dan ook geen normale SUV, maar een gepantserd exemplaar. Hoewel er geen officiële specificaties bekend zijn vanuit de DSI, kunnen we aan de plaatsing van de zwaailichten in de voorbumper zien dat het waarschijnlijk gaat om een BMW X5 Security Plus.

De BMW X5 van de DSI is door het merk zelf gepantserd

De BMW X5 Security Plus is een gepantserde auto die door BMW zelf geleverd is. Bij de introductie in 2013 was deze X5 de enige productieauto die voldeed aan de strenge VR6-veiligheidsnorm. Kogels van een AK-47 kunnen de inzittenden als het goed is niets doen. Mits ze van buiten de auto worden afgevuurd, uiteraard. Ook moet een handgranaat onder de auto geen probleem zijn. Er was ook een iets minder beveiligde versie met VR4 beschikbaar.

Goed voor de actie op het Leidseplein

Zelfs 15 kilo TNT moet de VR6-versie aankunnen, mits de TNT niet dichterbij dan vier meter ploft. Uiteindelijk bleek de bom niet op scherp te staan, maar mocht dat wel zo zijn geweest, dan had de BMW X5 Security Plus van de DSI zijn inzittenden waarschijnlijk beschermd. In ieder geval beter dan een normale auto.

Om de extra zware SUV in beweging te brengen, monteerde BMW een V8 met 450 pk in de X5. Het exacte gewicht van de gepantserde X5 is niet bekend, maar het is in ieder geval meer dan 2.200 kilo. De remmen en de ophanging werden aangepast voor het extra gewicht.

Gepantserde BMW X5 beschoten Protection VR6 schade

Zo veilig is de gepantserde BMW in het echt

BMW vuurt kogels af op zijn gepantserde X5

Andere BMW X5 Security Plus in actie

Reacties

  • DSIer heeft op 23 februari 2022 geschreven:

    De X5 waarmee de gijzelnemer aangereden werd was géén gepantserd exemplaar. Het was een X5 50i. De gepantserde uitvoering zou niet zo snel snelheid maken op dat korte stukje.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear