Elk weekend (als hij zin heeft, en niet dronken is) bezorgt onze gewaardeerde correspondent Cas Pedaal ons een artikel dat gegarandeerd voor de volle 1,00 procent juist, correct en waar is. Wij nemen dit graag zonder verdere controle van hem aan, vooral als hij van die lekkere kaas-ui-broodjes meestuurt.

Net als heel Nederland zitten de energiekosten de 36-jarige Peter tot hier. Thuis neemt hij al maandenlang maatregelen, bijvoorbeeld door de verwarming ‘s ochtends meteen uit te zetten, geen eten meer te koken en niet langer dan een halve minuut te douchen. En nu heeft Peter een lumineus idee: hij zet voortaan ook in zijn nondescripte benzine-crossover de temperatuur op 15 graden.

Gas terugnemen

‘Je wilt toch besparen waar je kunt’, zegt Peter terwijl hij met verkleumde vingers zijn richtingaanwijzer aan probeert te tikken. ‘We moeten met z’n allen minder gas verbruiken, wordt ons gezegd. Dus ik denk gewoon logisch na: bij auto’s gaat het altijd over “gas geven”. Nee, we moeten gas terúgnemen, mensen! En dat begint bij kou lijden.’ Hij smeert met een klef vodje de condensdruppels over zijn voorruit. ‘Als iedereen in Nederland gewoon de temperatuur in zijn auto op 15 graden zet, net als de thermostaat thuis, dan komen we hier samen sterker uit.’

Achterin zitten Lisa (7) en Bo (5) klappertandend in hun stoeltjes. ‘Pap-p-pa, w-w-we heb-b-ben het k-k-k-koud…’ ‘Koud? Wat heet!’ roept Peter. ‘Jullie generatie is gewoon verwend.’ Hij draait de temperatuur nog een tandje lager en schakelt de airco in.

De temperatuur in de auto op 15 graden: heeft dat wel zin?

We stellen hem de vraag voorzichtig. ‘Natúúrlijk heeft dat zin’, antwoordt Peter bits. ‘Verwarmen kost energie. Minder verwarmen, minder energieverbruik. Denk toch eens na!’ We vragen of hij weet hoe een verbrandingsmotor werkt – termen als bedrijfstemperatuur, restwarmte, ooit van gehoord? ‘Interesseert me niet’, zegt Peter. ‘Jullie zijn van de media, jullie proberen mij alleen maar te beïnvloeden.’

Meer satire lezen?

Reacties

 • Big mo heeft op 12 december 2022 geschreven:

  De autobestuurder word lui gemaakt door allerlei elektronische foefjes in de auto , men vertrouwd er op dat de auto zelf alles oplost , wat men als bestuurder vergeet .
  Een kwalijke zaak .

  Reageer
 • Fred heeft op 12 december 2022 geschreven:

  Dat is te wijten aan automatische verlichting, die zet dagrijverlichting aan. Bij een hoop auto’s werken dan de achterlichten niet. Dashboard verlichting wel je hebt dus niet in de gaten dat je dimlicht en achterlichten niet branden! Normaal werkt dit goed alleen bij mist dus niet en de bestuurder is gewend om niets aan de verlichting te doen. Mvg Fred

  Reageer
 • alexander heeft op 11 december 2022 geschreven:

  dit is natuurlijk een grappig bedoeld verhaaltje maar wat minder grappig is dat mensen blijkbaar proberen te besparen op hun verlichting. afgelopen zaterdag was het flink mistig in noordholland maar overal,inclusief op de snelweg zag ik vele auto,s zonder verlichting rijden (als ik er eenmaal dichtbij genoeg was) ik heb het over zeker een derde van de voertuigen.
  bestuurders vonden het niet nodig om zelf even de lampen aan te doen of zou t komen doordat mensen niet zelf meer nadenken of weten welk knopje de lampen doet ontsteken?

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear