Laten we eerlijk zijn, zo’n standaard die je voor je luie fauteuil of bank schuift met daarop je pedalen en stuur, dat is geen porem. Zo’n ding is instabiel en ergonomisch gezien kun je beter op een bierkratje gaan zitten. Daarbij heeft niet iedereen ruimte voor een volledige racesimulator in de woonkamer of in een aparte mancave. Tot voor kort had Playseat daar vrijwel de enige goede oplossing voor: de Challenge, een opvouwbare racestoel. Sinds kort heeft het Nederlandse bedrijf er een tegenstander bij in de vorm van de Next Level Racing F-GT Lite. Ook een opvouwbare racestoel, maar dan met meer instelmogelijkheden. Maakt dat de nieuwkomer direct de betere keuze, of had Next Level zich aan de KISS-regel moeten houden (Keep It Simple, Stupid)? We speelden eerst met de Playseat Challenge en schroefden daarna onze Fanatec CSL Elite met Loadcell-pedalen op de Next Level.

Het uitklappen en opbergen

Bij de Playseat Challenge is het echt een kwestie van neergooien en gaan. De PlaySeat weegt los slechts 9 kilo en hij is in één beweging op te vouwen. Het uitvouwen is net zo makkelijk. Hierdoor is het geen probleem om de stoel even voor de televisie te kwakken, een halfuurtje te racen en alles weer op te bergen. Behalve hoe ver het stuur van je afstaat (dit doe je met bouten) en de afstand van de pedalen (twee draaiknoppen en daarna schuiven) valt er niet veel in te stellen.
Bij de Next Level Racing F-GT Lite gaat dat net even anders. De stoel zelf weegt 19 kilo en met alles er op en eraan kwamen wij uit op een gewicht van 30 kilo. Toegegeven: dat is inclusief schakelpook en handrem. In opgevouwen toestand is de F-GT Lite een stuk groter dan de Challenge en er zitten geen wieltjes onder. Let dus goed op je rug met tillen.
Het uitvouwen van de F-GT Lite is een stuk meer moeite dan bij de Challenge. Je moet vier scharnieren losmaken, juist instellen en weer vastzetten. Door het gewicht moet je hier soms best wat moeite voor doen. Aanzienlijk meer gedoe dan de Challenge, dus. De instelbaarheid is wel een voordeel van de Next Level Racing ten opzichte van de Playseat. Je kunt hem als lage F1-stoel uitklappen, of meer als een GT-stoel, waarin je hoger boven de grond zit. Of een standje ertussenin.

Het comfort

De Playseat Challenge is verrassend comfortabel. Omdat de stof hangt in het metalen frame, vormt het zich vanzelf naar je lichaam. Je kunt hierdoor een flinke tijd racen zonder last te krijgen. Het comfort van de Next Level Racing F-GT Lite hangt deels af van hoe je hem instelt. De bekleding zit strakker tussen het frame en vormt zich minder, waardoor de zit wat harder is. De harde zit ga je op den duur wel voelen aan de bips.

De stevigheid van de Playseat Challenge en Next Level Racing F-GT Lite

Het gewicht van de Next Level Racing F-GT Lite is te wijten aan de stevigheid en instelbaarheid. De opvouwbare racestoel voelt aan alsof hij over-engineered is. Het voordeel is dat ook de betere stuurtjes goed samengaan met de stoel. Bij de pedalen van Fanatec kun je tot wel 90 kilo druk uitoefenen, de F-GT Lite accepteert dit zonder problemen. De stoel beweegt ook niet mee door de force feedback van het stuur en alles voelt zeer solide aan.
De Playseat is een stuk steviger dan de eerste indruk die hij geeft. Op het moment dat je gaat zitten, zet je het frame op spanning en daardoor blijft de stoel stabiel staan. Wel merk je bij de wat hoger gepositioneerde stuurtjes, zoals dat van ons, dat het frame iets meebeweegt. De montage van de pedalen met klittenband volstaat niet als je flink wat kracht moet uitoefenen. Ook zijn de plastic draaidoppen waarmee je de afstand van de pedalen instelt snel dolgedraaid. De oplossing is om twee spanbanden te gebruiken voor de pedalen en twee dikke metalen schroeven te gebruiken. Als je een stap lager gaat in de stuurtjes, bijvoorbeeld met een Trustmaster T150 of T300, voorzien we geen problemen met de stevigheid.

Conclusie: Playseat Challenge of Next Level Racing F-GT Lite

Welke van de twee je moet kiezen, is afhankelijk van je gebruik en van je stuur. Zoek je een draagbare racestoel, dan is de Playseat Challenge sowieso de betere keuze. Zeker als je op weinig vierkante meters woont. Het is eigenlijk de enige écht handzame opvouwbare racestoel van de twee. Daarvoor lever je wel iets in aan stevigheid. Ruimte voor een pook is er wel met een losse accessoire, maar direct naast het stuur, wat niet heel ergonomisch is. Wel is de Playseat met een prijs van 199 euro een leuke 100 euro goedkoper dan de F-GT Lite.
Heb je een vaste plek voor je simulator, maar wil je hem zo nu en dan opbergen als er bezoek komt, wil je hem af en toe meenemen naar vrienden of hoef je hem maar deels in te klappen omdat je hem onder een tafel of iets dergelijks kan schuiven? Dan heb je aan de Next Level Racing F-GT Lite een goede stoel. Heb je goed geïnvesteerd in een high-end racestuur, dan is dit ook een betere stoel vanwege de stevigheid. In het kort: de Playseat Challenge is de betere opvouwbare racestoel, omdat hij simpel en doeltreffend is. Hij is handzaam en compacter om op te bergen. De Next Level Racing F-GT Lite is de betere simulator, maar is een heel stuk minder handzaam. Daarbij kun je je afvragen of je dan niet liever voor de normale F-GT wilt gaan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear