TopGear stapt net uit een knalgele Porsche 911 Carrera T (991.2). In ons komende nummer lees je het uitgebreide testverslag, nu alvast de highlights.

Testobject: Porsche 911, tweede generatie 991
Uitvoering: Carrera de T met handbak
Locatie: dwars door heel Nederland
Weersomstandigheden: pokkekoud, maar droog

Nou, vertel het maar, wat kan deze triljoenste 911-versie dat de andere niet kunnen?

Mèh, je begint wel erg negatief. Maar je hebt een punt dat dit de zoveelste 911-variant is. Niet bijster origineel dus. Maar aan de andere kant: die dingen zijn zo goed, waarom zou je ‘m dan niet in ontelbare smaken aanbieden?

Omdat je er een op elke straathoek ziet en je dus in de Golf onder de sportwagens rijdt.

Wat is daar mis mee? De Golf, net als de 911, is populair omdat ie er goed uitziet, goed rijdt en goed in elkaar steekt. Dus ook een hoge inruilwaarde heeft. En de Golf komt dus in een miljoen smaken. Nou kost de goedkoopste nieuwe 911 je 121.900 euro, dus je zult ‘m echt niet op iedere straathoek tegenkomen. En ja, al die oude modellen rijden ook nog steeds, en je snapt wel waarom: betrouwbaar, en gekoesterd door hun eigenaren.

Oké, vertel op, waar staat die T voor dan en wat is het?

De T staat voor Touring en werd door Porsche al in 1967 gebruikt. De 911 T had toen 110 pk en was een iets meer uitgeklede versie van de basis-911, met minder pk’s en daardoor tien procent goedkoper dan de standaardversie. In feite is deze nieuwe Porsche 911 Carrera T dat ook, al is ie niet goedkoper maar duurder dan de basis-911.

Dus bij de Porsche 911 Carrera T krijg je minder voor meer?

Nee hoor. De achterbank is verwijderd, evenals de radio en navigatie, en de deurhendels binnenin zijn vervangen voor lusjes van textiel. Daarvoor terug krijg je standaard een sportuitlaat, een sportonderstel (20 millimeter lager) en dunner glas voor de achterraampjes en de achterruit. Ook is een deel van de isolatie verwijderd zodat je meer kunt genieten van de knetterende 3,0-zesclinder met twin-turbo. In totaal is ie vijf (!) kilo lichter dan de basis 911 Carrera. Een automatisch PDK-bak is standaard, maar neem ‘m met handbak, dan krijg je nog een mechanisch sperdiffertentieel.

En, is ie beter dan een standaard 911?

Niet beter, wel anders. Hij is meer hardcore, eigenlijk een betaalbare versie van de 911 GT3. Echt waar. Hij is 0,1 seconde sneller op de 100 dan de basis-911, maar hij geeft je nog meer betrokkenheid en gevoel, nog meer rijplezier dus. Eigenlijk is ie vrij briljant en mag je ‘m gerust zien als het kleine broertje van de 911 GT3. En dat is echt een compliment.

Klinkt goed! Hoeveel moet ik sparen om er een te kopen?

In Nederland doet ie 143.100, in België 111.054 euro. Met een handbak en wat frutsels (een radio en navigatie zijn toch wel handig), kun je daar nog wel dik tien mille bij optellen. Maar dan heb je wel de best rijdende 911 voor zo min mogelijk geld.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)