Welke auto is sneller rond Circuit Zandvoort, een Porsche 911 GT3 Cup of een 911 GT2 RS MR? Nou, het scheelt verdomd weinig. Tijdens het weekend van de Dutch GP reed Laurin Heinrich een tijd van 1:38,270 in de volbloed raceauto. Nu pakt Nederlander Larry Ten Voorde het record voor de snelste rondetijd op Zandvoort in een straatauto. Zijn tijd in de GT2 was 1:38,20. De GT2 RS MR weegt meer dan de GT3 Cup, maar heeft met 700 pk ook bijna 200 pk meer. We zijn wel benieuwd wat de GT2 zou doen op niet-straatlegale slickbanden.

‘Echt gaaf! Deze time attack was best een aparte ervaring’, zei Ten Voorde. ‘Ik was vooral onder de indruk van het vermogen en de handling van de auto was echt heel goed. En de grote vraag was natuurlijk: gaat de Arie Luyendykbocht vol? Nou, ik kan nu volmondig beamen: ja, dat gaat! Weliswaar met samengeknepen billen, want dat was best spannend, maar het kan. Het was mooi om deze time attack voor Porsche te mogen doen!’

De Porsche 911 GT2 RS MR

Het Manthey Racing-pakket bestaat uit nieuwe delen voor de voorspoiler, een koolstofvezel bodemplaat, een nieuwe achterspoiler, een aangepaste diffuser en aerodynamische deksels op de velgen. Het resultaat is 21 kilo extra downforce op de neus en 107 kilo extra downforce achterop bij 200 km/u. Daarnaast zijn er instelbare dempers, speciale raceremblokken, stalen remslangen en magnesium wielen die in totaal 11,4 kilo gewicht schelen. Ook is er een watertank aan boord zodat de capaciteit van de intercoolers met 9 liter toeneemt.

De MR-kit voor de al bizar snelle 911 GT2 RS is tegenwoordig te bestellen bij de Porsche-dealer. Daarom telt deze gemodificeerde GT2 gewoon als productieauto. Om die reden kon Porsche met deze GT2 RS MR ook het ronderecord pakken voor de snelste productieauto op de Nürburgring. Toen zat Lars Kern achter het stuur. In het geval van de nieuwe snelste rondetijd op Zandvoort kreeg Porsche hulp van GP Elite om de auto af te stellen.

De snelste rondetijd op Zandvoort in een F1-auto

Het record voor de snelste rondetijd op Zandvoort ooit staat momenteel niet op naam van een Nederlander. Het was zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton die deze zomer het record vestigde op het vernieuwde Zandvoort. Hij reed tijdens de Dutch GP een tijd van 1:11,097 in zijn Mercedes F1-auto. Het is de vraag of de nieuwe F1-auto’s – die volgend jaar gaan rijden – snel genoeg zijn om het record te breken. Overigens reed Max Verstappen sneller in de kwalificatie. Met een tijd van 1:08,885 pakte hij poleposition. Maar als het gaat om officiële records, tellen alleen de racetijden. En die van Hamilton was sneller.

VIDEO: Porsche 911 GT2 MR pakt snelste rondetijd Zandvoort voor een straatauto

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)