Porsche maakt vandaag de jaarcijfers van 2022 bekend. In een ruim 400 pagina’s tellend rapport vertelt het bedrijf hoe goed de zaken gaan. Wat je van dat rapport wil weten: de Porsche-groep heeft in vorig jaar 1,5 miljard euro meer verdiend dan in 2021. De totale winst is 6,8 miljard. Daarnaast bevestigt Porsche-baas Oliver Blume dat er een elektrisch Porsche Cayenne, Macan en 718 komen.

Het hing al even in de lucht dat Porsche binnenkort deze modellen wil elektrificeren. Van de elektrische Macan liet Porsche al wat prototype beelden zien. Ook vertelde Blume al eerder dat er een elektrische Cayman en Boxster aan zitten te komen. Van de Cayenne wisten we dat nog niet. De Macan zou als eerste moeten komen, ergens volgend jaar. Het jaar erop is de 718 aan de beurt, waarna de elektrische Cayenne verschijnt.

Nieuwe Porsche-SUV

Daarnaast maakt Porsche bekend dat er een SUV komt die boven de Cayenne wordt gepositioneerd. Deze grote EV komt volgens Porsche als reactie op winstgevende markten, zoals China en de Verenigde Staten. Blume vertelt erover dat de nieuwe SUV is ‘ontworpen voor sterke performance en autonome rijfuncties met een typisch Porsche-silhouet, samen met een compleet nieuwe ervaring in de auto’.

De grote afwezige is de Porsche 911. Een elektrische versie daarvan komt dit decennium niet. Er moet voor 2030 wel een hybride 911 zijn. Dankzij deze nieuwe modellen moeten de verkopen in 2030 voor tenminste 80 procent bestaan uit elektrische modellen. Naast de elektrische auto’s komen er ook meer speciale, gelimiteerde versies en breidt Porsche Sonderwunsch uit.

Ondanks alle elektrische doelen met de Cayenne, Macan en 718 gelooft Porsche ook nog in efuels. Volgens Blume speelt deze soort brandstof ‘een nuttige bruikbare rol voor een groot aantal bestaande auto’s en nichesegmenten’. Synthetische brandstoffen kunnen volgens hem net zo bruikbaar zijn voor schepen en vliegtuigen, als voor auto’s.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)