De aanstormende Porsche Panamera belooft een hoop: meer power, meer rijplezier in een (geen belofte, eerder een feit) aanzienlijk fraaiere verpakking. De Duitsers doen er nu nog een belofte bij. Het van alle kanten komende Porsche Panamera-geluid maakt dat je het als bestuurder nog knap moeilijk gaat krijgen om te kiezen wat je je oren precies gaat aandoen.

Want dat die het voor hun kiezen (raar: oren met kiezen. Maar goed…) gaan krijgen, staat vast. Porsche heeft hun audiovrienden van Burmester namelijk gevraagd zich eens helemaal op de Panamera uit te leven, en dat hebben ze met blijkbare graagte gedaan. Primeur: voor het eerst hebben deze stereospecialisten zich met 3D-processing bemoeid, wat inhoudt dat je het geluid van alle kanten op de meest efficiënte en natuurgetrouwe manier op je af krijgt gevuurd. Om er maar eens hét cliché van de muziekmaniakken in te gooien: ‘alsof je in een concertzaal zit. Of staat – mag je zelf weten’.

Wat bepaalt het Porsche Panamera-geluid?

Wel, van alles. Eenentwintig (21!) speakers verdelen het geluid van jouw favoriete burengerucht over de auto. De versterkers leveren daarvoor niet minder dan 1.455 watt. Dat is 40 procent meer dan voorheen en genoeg om een klein gebouw op te blazen. Van die watts gaan er alleen al 400 naar de subwoofer – of je bas lust. Twee speakers in de A-stijlen zorgen voor een extra ruimtelijk effect. Speciale software bemoeien zich tegen de ongetwijfeld ver-benedenmaatse kwaliteit van jouw mp3’tjes aan, en maken er weer iets fraais van. In Duitsland wil Porsche er een meerprijs van 6.747,30 euro voor hebben. Inclusief die dertig cent, ja.

We zullen bij de eerste testritten met de Porsche Panamera eens extra op het systeem letten – we hopen van harte je nog iets te kunnen vertellen over het motorgeluid, maar garanderen niks. De kans dat we onze oren hebben opgeblazen met het Burmester-systeem lijkt ons nogal prominent aanwezig.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)