Porsche heeft een nieuw topmodelletje in de klasse van de poepende hatchbacksedancoupésupercars. Dacht je dat je heel wat was met je 500 pk sterke Panamera Turbo, dan mag je nu terug in je schulp kruipen: de nieuwe Panamera Turbo S haalt 550 pk en een monsterlijke 800 Nm aan koppel uit dezelfde 4,8-liter biturbo V8.

Dit zorgt, zeker voor een vierpersoons auto, voor ongelooflijke cijfertjes: een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 3,8 seconden bijvoorbeeld, en een topsnelheid van 306 km/u. Porsche haast zich om te zeggen dat het verbruik gelijk blijft aan dat van de Turbo, namelijk gemiddeld 11,5 l/100 km. Of zelfs 11,3 l/100 km als je kiest voor 19- in plaats van 20-inch velgen, met speciaal voor de Panamera ontwikkelde Michelin-banden. Lang niet gek.

De Turbo S is standaard uitgerust met het Sport Chrono-pakket, wat betekent dat je een knop krijgt met de standjes ‘normaal’, Sport en Sport Plus. In deze standen wordt het instelbare onderstel wat harder, en de reacties van de motor wat scherper. Ook heeft de auto standaard een sportuitlaat, een anti-rolsysteem voor het betere bochtenwerk, en Porsche Torque Vectoring Plus om de krachten zo optimaal mogelijk over de achterwielen te verdelen.

Uiteraard heeft al dit moois een flinke prijs: in Nederland kun je de Panamera Turbo S vanaf juni krijgen voor het niet malse bedrag van 216.800 euro. Reken in België op ongeveer een derde ton minder.

Reacties