Altijd al een oude Porsche willen bezitten, maar reikt het budget niet ver genoeg? Dan hebben we een mooi oud dieseltje uit 1957 voor je in de aanbieding, voor een schappelijke prijs. Deze tractor werd al in 1930 ontworpen door niemand minder dan Dr. Ferdinand Porsche, tegelijk met de eerste Volkswagens. Hij noemde het de Volksschlepper.

Volgens het Amerikaanse Porsche-Diesel Tractor Registry werden er met steun van de overheid drie verschillende prototypes gemaakt. Dr Porsche ontwierp een simpele, stevige, luchtgekoelde tractor die goed overweg kon met de laag-octaandiesel van die tijden. Hij kon gebouwd worden met één-, twee-, drie- of viercilinder motoren. De productieplannen van de Porsche-tractor werden onderbroken door het begin van de oorlog.

De oorlog maakte er een eind aan

Na de oorlog kon Porsche niet verder met de ontwikkeling van hun tractor. Alleen bedrijven die voor de oorlog al tractoren produceerden, mochten hier mee doorgaan. Dat gold dus niet voor Porsche. Ze droegen de licentie van hun ontwerp over aan Allgaier GmbH en een Oostenrijks bedrijf, Hofherr Schrantz. In 1956 kocht het bedrijf Mannesmann de licenties en richtte Porsche-Diesel Motorenbau GmbH op. De tractoren gingen in productie en er werden er zo’n 125.000 gemaakt voordat de verkoop eindigde in 1963.

De Porsche tractor die hier te koop staat is een ‘Standard’ met twee cilinders. Handmatig schakelen is niet nodig dankzij de ‘turbo-hydraulische koppeling’ tussen motor en transmissie. Je hebt de mogelijkheid om een heleboel verschillend boerderij-gereedschap aan de tractor te bevestigen. De vroege geschiedenis van de tractor is niet bekend. Hij kwam uiteindelijk in de VS terecht en werd overgenomen door Helmut Reis uit Laguna Beach, Californië. Hij werd op een gegeven moment opnieuw geverfd in de juiste kleur rood, met lichtgele wielen.

Deze Porsche Tractor is nog in goede staat

In maart 2002 werd hij opgenomen in de bijzondere collectie ‘Taj Ma Garaj’. Hij draagt nog steeds zijn Europese nummerbord, hij heeft nog werkende lampen, een claxon, een gestoffeerde bestuurdersstoel en banden die er nog redelijk nieuw uitzien. RM Sotheby’s gaat deze Porsche nu veilen, zonder minimumprijs. Ze verwachten er zo’n 18.000 tot 27.000 euro voor te krijgen. Niet heel duur. Vooral niet als je bedenkt dat je mee zou kunnen doen aan de speciale race-klasse van de Porsche Club of America Rennsport Reunion. Onlangs raceten zo’n vijftien tractoren, veelal met prof-coureurs achter het stuur, een speciaal parcours op Laguna Seca, en dat schijnt nogal een spektakel te zijn geweest.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear