De jeugd van tegenwoordig zal nooit snappen hoe het is om naar de huistelefoon van je beste vriendje te bellen, hopen dat zijn ouders niet opnemen, balen als ze dat wel doen en dan op je allerbeleefdst vragen of Pietje mag komen spelen. Ja kinders, vroeger moest je nog fysiek bij elkaar komen voor een potje multiplayer. Met z’n tweeën kroop je dan voor een kleine televisie om een potje GoldenEye te spelen op de Nintendo 64. Maar niet voordat de verdeling van controllers plaatsvond. Er was immers altijd die verrekte ‘Player 2’-controller. Want ook toen kwam vrijwel elke console met slechts één controller. En als je dan aan je ouders vroeg om een tweede controller, kwamen ze altijd thuis met het goedkopere alternatief. Dit was AliExpress-troep avant la lettre. Je herkende de tweede controller altijd aan het levenloze knuppeltje en de vreemde merknaam, vaak iets met ‘Turbo’ of ‘Extreme’. Deze controller was altijd voor je jongere broertje of de gast. Want de vaste speler ‘moest wel Player 1 zijn’ – op Sinterklaas na de grootste leugen van je jeugd. En dat brengt ons bij de nieuwe PlayStation 5. In de doos vind je de gloednieuwe DualSense-controller met adaptieve schouderknoppen en haptische feedback. Een bijzonder fijn ding. Maar je oude PlayStation 4-controller (de DualShock 4) werkt ook prima op de PS5. Alleen voor PS4-games trouwens. PS5-spellen moeten met de nieuwe controller gespeeld worden. En laat de nieuwe Dirt 5 nou net een splitscreen-functie hebben. Dit wekt toch een bepaald gevoel van nostalgie op, want de superieure PS5-controller is natuurlijk voor Player 1. De gast mag de skere PS4-controller. Het is traditie.

Hoe is de DualSense-controller?

Overigens is er natuurlijk weinig mis met de PS4-controller op PS5, je speelde er zelf immers ook gewoon jaren op. We mochten al eventjes aan de slag met de DualSense-controller en moeten opmerken dat het een bijzonder fijn ding is. Ligt net even wat beter in de hand, en voor zover we het konden testen, werken de nieuwe functies erg goed. Elke nieuwe PlayStation 5 wordt geleverd met de game Astro’s Playroom, waarin je kunt proeven van de nieuwe controller-functies.
Wat betreft auto- en racegames kunnen we nog niet veel zeggen. We speelden alleen nog de PS4-versie van Dirt 5 op de PS5, waardoor de nieuwe haptische feedback en de adaptieve schouderknoppen nog niet werken. De game speelt (nog) precies zoals de PS4-game. Het is nog even wachten op de eerste echte PS5-games die volledig gebruik maken van de nieuwe functies. Tot die tijd slingeren we nog even als Spider-Man door New York. Niet autogerelateerd, maar we raden hem alsnog aan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear