Als je nog niet gehoord hebt van de Radford, hier een korte samenvatting. Vroeger had je de Lotus Type 62. Een groepje enthousiaste Britten vinden die auto wel tof, maar vroegen zichzelf af: Wat nou als die auto niet eind jaren zestig was gebouwd, maar nu? Met hedendaagse materialen en kennis bouwden ze de Radford Type 62-2, een auto geïnspireerd op de Type 62.

Om de auto goed af te stellen, trokken ze ex-F1-kampioen Jenson Button aan zijn mouw. Nu is de auto bijna klaar voor productie. Maar nog voordat klanten hem krijgen, maakt Radford nog een gestoorde versie van de Type 62-2 die mee gaat doen aan de hillclimb van de Pikes Peak.

Het monster dat je hierboven ziet, kreeg een gigant van een splitter, een hanenkam van een luchthapper op het dak en een nog grotere achtervleugel. Onder die salontafel zorgt een diffuser voor nog meer downforce. TopGear spreekt coureur Tanner Foust die de special Radford Type 62-2 heel moet houden op de Pikes Peak.

‘Ik weet dat deze auto een beest gaat zijn. Hij deelt in feite niets met de straatauto. Hij deelt de ontwerpethos en sommige componenten, maar de rest is ofwel aangepast of een op maat gemaakte versie van wat er op de straatauto zit’, zegt de coureur. Ook de motor is niet hetzelfde. Het onderblok deelt de Pikes Peak-versie met de gewone auto, maar verder is alles nieuw.

Specificaties van de Radford Type 62-2 voor Pikes Peak

Radford geeft de 3,5-liter V6-motor een supercharger. Mede daardoor groeit het vermogen van 613 pk naar 710 pk. Het vermogen gaat alleen naar de achterwielen en schakelen gaat via een sequentiële versnellingsbak met flippers achter het stuur. Radford denkt dat een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/u mogelijk is in net iets meer dan 2,2 seconden. De topsnelheid ligt op 257 km/u. Dat zijn geen onaardige cijfertjes.

Houdt bij het vermogen in je achterhoofd dat de auto maar 861 kilo weegt. Daarmee is hij 200 kilo lichter dan de straatauto. Het gewichtsverlies komt mede door zo’n zeventig 3D-geprinte onderdeeltjes en een lichtgewicht accu. De Radford Type 62-2 draagt een speciaal jasje die ode brengt aan de John Player Special-racers van vroeger.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)