De snelste productie-SUV op de heuvel worden: dat was het doel van de BMW XM Label Red toen hij werd ingeschreven voor de 101e editie van de Pikes Peak-heuvelklim. Het verliep een heel stuk anders. De XM zag nooit de finishlijn, omdat hij gedurende de klim crashte. Nu deelt de Amerikaanse tak van BMW beelden van de bewuste dag waarop de XM een zware crash had op Pikes Peak.

Coureur Matt Mullins vertelt over zijn ervaring: ‘wanneer ik aan de startstreep sta en ze zich klaarmaken om de groene vlag te zwaaien, dan is dat het voor mij. Vanaf dat moment is het gewoon gaan.’ We zien Mullins de auto inderdaad tot het uiterste drijven. In de video hieronder zie je hoe Mullins instuurt voor een bocht naar links, de SUV vervolgens last krijgt van onderstuur en langzaam koers zet richting de bomen naast de weg.

De crash van de BMW XM op Pikes Peak

Mullins schreeuwt het uit bij het raken van het gras, probeert de SUV nog onder controle te krijgen, maar dan is het al te laat. De BMW knalt hard met de rechtervoorkant tegen een boom aan die door de knal knakt en omvalt. Intussen maakt de BMW XM na de crash nog een koprol alvorens hij op vier wielen naast het asfalt landt.

We zien hierna hoe er gereageerd wordt door de organisatie, de teamleden en de familie van de coureur. Vlak na de crash is het nog niet duidelijk of de BMW XM het slachtoffer is of dat een andere deelnemer op de Pikes Peak is gestrand. Hierna komt het restant van de XM terug in de paddock en dan blijkt voor iedereen: Mullins is dus gecrasht.

Gelukkig blijkt de coureur ongedeerd en kan hij op eigen kracht naar zijn familie- en teamleden lopen om ze gerust te stellen. Wijze lessen? 1) Met een SUV moet je niet scheuren. 2) Een boom? Welke boom? 3) Heb lef. Dus hulde aan BMW dat ze de uitdaging van Pikes Peak met dit ding aangingen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)