We hebben allemaal weleens haast ‘s ochtends. Te laat naar bed gegaan, te laat opgestaan, wekker niet gehoord – het zijn de bekende taferelen. En dan liet de nachtvorst nog een leuk presentje achter op de ruiten van je auto. Je wilt niet te laat komen, dus besluit je maar even snel je ruiten te krabben en achter het stuur te klimmen. Erg begrijpelijk, maar ook gevaarlijk. Je ruiten niet goed krabben kan je in Nederland tot wel 380 euro kosten, als je pech hebt. En dat is ergens wel heel terecht.

De komende maanden krijgen we er weer genoeg mee te maken: nachtvorst. Een grote ergernis voor werkend Nederland en voor mensen die heel vroeg hun boodschappen doen. Volgens Martijn Dorrestein van Buienradar hoeft het niet eens te vriezen om ijs op je ruit te krijgen. ‘Doordat een auto van metaal en glas is, koelt hij sneller af dan de omgeving’, legt hij uit in een video. De temperatuur hoeft dus niet per se onder nul te komen om vorst te veroorzaken. Vandaar dat we soms ook moeten krabben als we het niet verwachten en daardoor in tijdnood komen.

Ruiten niet goed krabben kan je twee verschillende boetes opleveren

Mensen die hun ruiten niet goed krabben, doen dit meestal uit haast. Dit kan je nu echter veel geld kosten, waarschuwt Dennis Janus van de Landelijke Eenheid van de politie in gesprek met RTL Nieuws. Ruiten moeten geheel vrij zijn van ijs en condens, niet maar een klein stukje. Als je onvoldoende zicht hebt door je voorruit of voorste zijruiten, kun je een boete krijgen van 240 euro. Die boete is onlangs verhoogd. Wanneer je via je spiegels (of camerasysteem) geen zicht hebt op de weg kost dat ook nog eens 140 euro. Dat kan je dus een gecombineerde boete van 380 euro opleveren, volgens de bedragen die het OM op hun website vermeldt.

Dat het een prijzige overtreding is, hoeven we je dus niet meer te vertellen. Volgens Janus is het dan ook erg belangrijk dat mensen hun ruiten goed ijsvrij maken. ‘Het heeft gewoon te maken met verkeersveiligheid. Je wilt niet dat er net een fietser in dat hoekje zit dat je niet ziet’, legt hij uit. ‘Het verkeer is geen speelplaats.’

Nou krijg je natuurlijk wel de vraag: wie bepaalt wanneer een ruit goed ijsvrij is? De agent die de boete uitschrijft, mag beoordelen of je genoeg zicht hebt. ‘Het blijft voor een deel arbitrair, net als bij gevaarlijk rijgedrag. Om nooit in discussie te komen, en niet te spelen met levens, moet je er gewoon voor zorgen dat je ruit schoon is.’

Foto: uknowgayle via Pixabay

Reacties

  • Cees heeft op 13 december 2022 geschreven:

    Het is helemaal niet nodig om autoruiten te krabben. Lauw water erover werkt veel sneller en beter. Ik doe dat al 20 jaar. En nee, je autoruit gaat niet barsten van dat relatief kleine temperatuurverschil.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)