Saab heeft het leed van de faliekant mislukte 9-7X verwerkt. Maar de plannen voor een eigen SUV hebben ze in Zweden niet opgegeven, en dus worden we verblijd met de komst van de Saab 9-4X Biopower Concept. Deze maakt in Detroit zijn debuut.
 
En zoals het tegenwoordig vrijwel bij elke nieuwe introductie gaat, is ook van dit studiemodel al vroegtijdig beeldmateriaal vrijgegeven. Daarop kunnen we zien dat de 9-4X nog altijd familietrekken heeft van de grotere 9-7X, die toch eigenlijk een Chevrolet Trailblazer is.
 
Zegt dat iets over de 9-4X? Is dat ook meer een Chevrolet dan een Saab? Of was zijn grotere broer juist meer Saab dan Chevrolet? In ieder geval tapt Saab voor zijn compacte SUV uit een milieuvriendelijk vaatje. De naam BioPower Concept verraadt al dat ook deze Saab geschikt is om op bio-ethanol te rijden. En daarmee maak je de lucht in sommige binnensteden schoner dan hij was. Maar dat is nog niet alles, want de rapportcijfers van de 2,0-liter viercilinder – 245 pk en 353 Nm – zwellen met bio-ethanol aan tot 300 pk en 400 Nm.
 
Voor overbrenging van het vermogen krijgt de 9-4X vierwielaandrijving met twee differentiëlen en een zestraps automaat. Om wat sportiever te sturen heeft Saab een Sport-knop bedacht. Daarmee worden de schokdempers wat stugger, terwijl de versnellingsbak sneller schakelt en er meer vermogen naar de achterwielen wordt gedirigeerd.

Voor de Cadillac BRX zal vast en zeker hetzelfde principe worden gehanteerd. Deze maakt als Provoq Concept zijn opwachting in Detroit, als toekomstvisie met een brandstofcel. Maar als de BRX en de Saab 9-4X straks naast elkaar van de band rollen, zullen beide modellen meer technische overeenkomsten hebben. Maar we blijven hopen dat de 9-4X meer Saab is dan wat anders.

 

Reacties

Meer van TopGear