Vier niet te luidruchtig feest omwille van die mooie nieuwe Donkervoort, want elders in Nederland – en Zweden – wordt er gerouwd. Saab, eigendom van Swan (voorheen Spyker), heeft vandaag faillissement aangevraagd.

Na een ellenlange welles-nietes-soap is vandaag duidelijk geworden dat Saab er uiteindelijk toch niet bovenop zal komen. Het Chinese Youngman, dat op het punt stond een kapitaalinjectie in het merk te doen, is de weg versperd door General Motors. GM is oud-eigenaar van Saab, maar is nog steeds aandeelhouder en leverancier van motoren en andere technieken. Zij zagen de inmenging van een Chinese partij niet zitten (stel je voor dat ze daar eens zouden leren hoe je een turbomotor moet bouwen), en daarmee ging het feest niet door.

Zonder het geld van Youngman kan Saab de boel niet overeind houden, dus werd vanochtend een aanvraag tot faillissement gedaan. De verwachting is dat die vandaag al door de rechtbank wordt goedgekeurd, en dat daarmee het lot van Saab (in zijn huidige vorm) definitief bezegeld is. Onze bescheiden actie ten spijt.

We zijn er treurig om, maar tegelijk ook een beetje hoopvol. Want in de verre toekomst komt er op een geschikt moment vast een frisse denker met een prachtig idee, die deze legendarische merknaam af zal stoffen en in ere zal herstellen. Ooit.

[Update:] De rechtbank heeft de aanvraag inmiddels goedgekeurd. Ook zijn er alweer partijen, waaronder Youngman, die nu met het dode Saab aan de haal willen gaan. Daar zullen ze een hele kluif aan hebben; General Motors staat niet toe dat derden hun techniek in handen krijgen, dus zouden ze compleet nieuwe modellen moeten gaan bouwen (alle huidige Saabs zijn nog van flink wat GM-techniek voorzien). Met vastberaden Chinese corporaties weet je het maar nooit, dus wellicht dat het verhaal nog niet helemaal ten einde is…
 

Foto: Dube Rohit

Reacties

Meer van TopGear