TopGear reed de Seat Leon ST Cupra op het Spaanse circuit van Castellolí. In het komende nummer lees je de volledige rijtest; nu alvast de eerste indrukken en een video!

Testobject: Seat Leon ST
Uitvoering: Cupra 280
Locatie: Castellolí, Spanje
Weersomstandigheden: zonnig en voorjaarswaardig

Wat reden we?
De nieuwste superstation van de Volkswagen Groep: de Cupra-versie van de Seat Leon ST.

Beviel het?
We weten niet of je onze rijtest van de 'normale' vijfdeurs Cupra gelezen hebt, maar in navolging daarop: ja, ook met een hoop extra liters bagageruimte en een iets gewichtiger kont worden we nog altijd erg gelukkig van de Leon Cupra. Het is een Zwitsers zakmes op wielen, uitstekend in staat om lange afstanden kort te maken, trage bochten snel, en meeliftende honden hondsdol.

Nog bijzonderheden?
Zo veel vermogen, potentie én praktisch nut voor deze prijs; dat noemen wij vrij bijzonder. Alleen de Focus ST komt in de buurt, en die is een paar duizend euro duurder en heeft 30 pk minder. De Leon ST Cupra is standaard al aardig volgeladen en heeft onder andere altijd verschillende rij-modussen aan boord, plus een sperdifferentieel, dat het stuurgedrag naar oneindige hoogtes tilt ten opzichte van krachtige voorwielaandrijvers die het zonder moeten stellen. Mocht je wat extra centen te besteden hebben, ga dan vooral voor het Performance Pack met 19 inch velgen, Brembo-remmen en high-performance banden (normaal gezien Michelin Pilot Sport Cup 2, maar in Nederland komen er gepaste Continentals onder te liggen, aangezien Seat-importeur Pon zelf dat merk invoert). Ook leuk is het Color Pack met knallende accenten, zoals bij het exemplaar op deze foto's.

Welke modellen komen er, wanneer staan ze in de showroom en wat gaan ze kosten?
De Seat Leon ST Cupra is er in twee varianten, maar in Nederland krijgen we er maar één: de sterkste, met 280 pk. Je hebt 'm vanaf 36.450 euro met een handgeschakelde zesbak, of 38.450 euro met dsg-automaat. In België kan ook gekozen worden voor een versie met 265 pk, die begint bij 33.090 euro (34.850 euro met dsg). Voor de Cupra 280 betaal je in België 34.420 euro (36.150 euro met dsg).

Kom maar door met dat eindoordeel dan!
We zijn lichtelijk verkikkerd geraakt op de Seat Leon ST Cupra. Hij is werkelijk zeer snel, van alle markten thuis en kost niet de wereld; dat zijn van die dingen waar een mens blij van wordt. Zelf zouden we gaan voor de strak gelijnde driedeurs hatchback, maar mocht je meer behoefte aan ruimte hebben dan wij, dan is dit het antwoord op de vraag die je stiekem altijd al stelde: hoe kan ik met zo veel mogelijk spullen zo hard mogelijk gaan voor zo min mogelijk geld? Ergo: dank u, Seat, voor deze topper.

Video?!
Seat liet ons los met de Leon ST Cupra op het circuit van Castellolí, nabij Barcelona. Bekijk onderstaande TopGear Onboard-video en beleef een redelijk vlot rondje vanuit de bestuurdersstoel!

 


Reacties

Meer van TopGear