Als je nu nog goedkoop een bedrijfswagen wil rijden, moet je kiezen voor een elektrische bus. Diesel is niet meer te betalen, dus is elektrisch de enige mogelijkheid. Sowieso, met alle milieuzones in de binnensteden heb je sowieso niet veel aan een diesel meer. Dus dan moet je een elektrische bedrijfswagen kopen. Het nadeel is dat dat vaak vrij simpele bussen zijn, maar dan elektrisch. Daarom is de Skoda Enyaq Cargo een briljant idee.

Dat is namelijk een reguliere Skoda Enyaq, maar dan de bedrijfswagenuitvoering. Voordat je naar de Skoda-dealer gaat fietsen (Skoda’s en fietsen gaan nu eenmaal goed samen) om er eentje te bestellen, moeten we je alvast teleurstellen: hij is in eerste instantie alleen bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk.

Humor: het is een Sportline

Het is ook niet de minste, maar de versie met het 77 kWh-accupakket. In dit geval is er ook nog eens gekozen voor de Sportline-uitvoering, dus de Skoda Enyaq Cargo ziet er lekker dik uit van binnen en van buiten. Het grote verschil zit achter de voorstoelen. Daarachter zit namelijk een tussenschot. De rest van de laadruimte is zo vlak mogelijk. Er is dus heel erg veel ruimte voor activiteiten. Of in elk geval voldoende ruimte om een paar stapelbedden te vervoeren. Het is dus een raszuivere tweezitter.

Skoda Enyaq Cargo blauw (2024) zijkant rechts schuin achter dueren open

Skoda maakt de Enyaq Cargo niet helemaal zelf. Ze komen als complete auto uit de fabriek rollen en gaan dan rechtstreeks naar het bedrijf Strongs Plastic Products, dat het tussenschot plaatst, de achterbank verwijdert en de ramen tint. Dus mocht je nog een leuke achterbank zoeken voor jouw Enyaq omdat de kinderen antiperistaltisch bezig zijn geweest, zou je deze toko kunnen bellen.

Ons fiscale blok past niet in de Skoda Enyaq Cargo

Zoals gezegd komt de Enyaq Cargo niet naar Nederland. Per land is er verschillende regelgeving omtrent bedrijfswagens. Zo kennen onze zuiderburen de zogenaamde ‘lichte vracht’ als ombouw naar bedrijfswagen. In Nederland hebben we ook een soortgelijke regeling. Het grootste verschil is dat wij in Nederland het zogenaamde ‘fiscale blok’ kennen. Dat is een denkbeeldig blok met een specifieke lengte, breedte en hoogte. Die breedte is het probleem niet: 20 centimeter.

Lees ook: Zo bijzonder zuinig is een Skoda Kodiaq met een dieselmotor tegenwoordig

De lengte (200 centimeter) en hoogte (130 centimeter) zijn wel een uitdaging. Sinds kort betaal je over bedrijfswagens met verbrandingsmotor gewoon BPM, en bij een EV is dat sowieso al minimaal. Er is dus geen noodzaak om een auto als deze aan te bieden. Opmerkelijk genoeg ook niet in Engeland: de auto komt namelijk niet in aanmerking voor speciale subsidie voor elektrische bedrijfswagens. Wel kun je hem als bedrijfswagen registreren, wat in het Verenigd Koninkrijk nog wel een paar voordelen oplevert.

Geef een reactie

(verplicht)