Van plan om deze zomer een grote roadtrip te maken in een elektrische auto, maar heb je snel last van laadstress? Spreek jezelf dan moed in door te zeggen ‘van Nederland naar Zuid-Afrika kan ook gewoon met een EV’. Dat bewijzen Renske Cox en Maarten van Pel. Zij begonnen op 4 november 2022 met een reis vanuit Nederland naar Zuid-Afrika en weer in een EV. Nu, acht maanden, 24.580 kilometer en 23 landen later hebben de avonturiers Zuid-Afrika bereikt.

De Nederlanders zeggen dat de reis tot op heden ‘zowel opwindend als uitdagend’ was. Het team trotseerde ‘onvoorspelbaar weer, ruig terrein, stof en hitte, ontelbare (soms corrupte) politiecontroles en een grote diversiteit aan insecten’. Daarnaast is het elektriciteitsnet in Afrika niet zo geweldig waardoor de zestig vierkante meter aan zonnepanelen hard nodig waren om de aangepaste Skoda Enyaq iV80 van stroom te voorzien. Die zonnepanelen lagen achterin de auto.

De Nederlanders reden een stuk van 5.550 kilometer – van Dakhla in Marokko tot aan de kust van Ghana – op pure zonne-energie. Over de gehele reis is 54 procent van de stroom gewonnen uit de zonnepanelen. En die stroom is dus gratis (al moet je natuurlijk investeren in je zonnepanelen). Hadden ze de EV geruild voor een benzineauto en van Nederland naar Zuid-Afrika gereden, dan hadden ze zo’n 1.600 liter brandstof verbruikt.

De reizigers over hun avontuur

Van Pel hoopt een inspiratie te zijn voor anderen: ‘We hopen dat onze reis anderen zal inspireren om op oneindig verschillende manieren duurzame alternatieven te verkennen, omdat het gewoon zo goed voelt om bij te dragen aan deze transitie.’ Cox voegt daaraan toe: ‘De expeditie is tot nu toe een ware test geweest van de veerkracht van ons, het vermogen van de elektrische auto en ons innovatieve laadsysteem. Tegelijkertijd was het een once-in-a-lifetime ervaring die we allebei nooit zullen vergeten.’

Het koppel is nog maar halverwege. Nu zetten Nederlanders koers terug richting het startpunt. Mochten ze er acht maanden over doen om in hun EV van Zuid-Afrika naar Nederland te komen, dan is de Enyaq rond maart 2024 weer thuis. Nog een gedachte voor als je een roadtrip doet met je partner: Van Pel en Cos hebben in totaal 820 uur naast elkaar gezeten in de auto en zeggen nog steeds verliefd te zijn.

De route van Nederland naar Zuid-Afrika

Advertentie

Reacties

 • PdC heeft op 12 juli 2023 geschreven:

  We blijven gissen naar hoe het laden werd opgelost. Eigen zonnepanelen?

  • 4x4electric heeft op 13 juli 2023 geschreven:

   We hebben 60m2 (10,8kWp) aan zonnepanelen achter in de auto😎

   • maarten heeft op 13 juli 2023 geschreven:

    Ooh tof! Zijn dat van die flexibele panelen die je voor op de caravan wel eens ziet? Hoe snel kan je laden bij voldoende zon? 4/5KW?

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie