Een reis van Nederland naar Zuid-Afrika en weer terug. Niets bijzonders zou je zeggen, met dank aan de moderne luchtvaart. Maar Renske Cox en Maarten van Pel doen het net even anders. Zij hebben deze Skoda Enyaq iV flink aangepakt om de monstertocht te ondernemen. En dat op een volledig duurzame manier.

We hebben het even moeten Maps-en, maar de heenweg alleen al is een rit van bijna 13.000 kilometer. En dan moet je dat hele eind ook nog terug… Voor Renske en Maarten is het geen probleem. ‘We willen mensen inspireren en helpen om iets aan klimaatverandering te doen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van leven. Het draait allemaal om creatief zijn en bewuste keuzes maken’, schrijven ze op hun website.

De aangepaste Skoda Enyaq iV 4x4electric

Het doel was om de reis af te leggen met een gewone elektrische auto. Daartoe hebben ze de brave Skoda aangepast om zelfvoorzienend te kunnen zijn. Zo nemen ze 60 draagbare zonnepanelen van een vierkante meter mee die ieder 180 watt aan elektriciteit opleveren. Ze nemen ook een 50-liter watertank mee om zelfgezuiverd water te kunnen drinken en ermee te koken en te douchen.

Om de opgevangen energie optimaal te gebruiken, werkt het stel met een nieuwe laadtechniek. Er zit geen extra batterij tussen de zonnepanelen en de auto, wat moet zorgen voor 20 procent minder energieverlies. Om door het woeste landschap van Zuid-Afrika te komen, is er een verhoogde ophanging en een set offroad-banden onder de Skoda Enyaq geschroefd. Op 4 november gaat de reis van Renske en Maarten van start.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)