In de aanloop naar de Salon van Genève zijn we beland in het stadium der plaagplaatjes, met een hip Nederlands woord teasers genoemd. Plaatjes die weinig tot niets laten zien, dus, ofwel schetsen die ultraflitsende auto’s met wielen als maanlanders laten zien, wat in de praktijk vaak een tikje tegenvalt.

Hoe dan ook: vandaag verrast Skoda ons met schetsen van hun grote Genève-nieuws: de VisionS, met de S van SUV dus. De Volkswagen-groep krijgt het nog druk op dat gebied, want ook Seat laat binnenkort zien wat zij op SUV-gebied van plan zijn.

Puur op de schetsen beoordeeld wordt de VisionS precies wat je verwacht als je een SUV van Skoda probeert te visualiseren. Strakke lijnen, die kenmerkende neus en lijnen in de motorkap, niet te veel nonsens maar voldoende stijl en elegantie om de boel ook op langere termijn interessant te houden.

Skoda geeft al wel vast de maten vrij: een lengte van 4.700 mm, een breedte van 1.910 mm en een hoogte van 1.680 mm. Daarmee is hij net een klap groter dan auto’s als de Renault Kadjar/Nissan Qashqai en VW Tiguan, maar een centimeter of 10 korter dan een VW Touareg – geen slechte zet als je je eigen niche wilt vinden, lijkt ons. Drie zitrijen moeten een comfortabele plek bieden aan zes inzittenden en hun zooi.

Onlangs werd bekend dat in Europa voor het eerst méér SUV’s en SUV-achtigen werden verkocht dan ‘normale’ compacte auto’s, dus de timing van Skoda (en Seat) kon nog wel eens een schot in de roos zijn. Skoda liet trouwens ook weten zich meer en meer op SUV’s te willen gaan richten en de komende jaren zeker vier van dat soort modellen op ons en jullie los te gaan laten. Het eerste slachtoffer van die strategie is ook al bekend: de Roomster zal geen opvolger krijgen.

We krijgen de komende tijd vast nog meer plaagdetails van de VisionS te zien, maar die zullen we je (beloofd!) besparen: we melden ons weer als we de hele auto kunnen laten zien.

 

Reacties