Zelfs een klein autootje als de Smart Fortwo ontkomt niet aan het vuurpeloton van Euro NCAP. Maar toch doorstond de kleine tweezitter de brute crashtest redelijk goed, getuige de score van vier sterren.

Als we Chinese kwaliteit buiten beschouwing laten, dan scoren de meeste grote sedans tegenwoordig wel vijf sterren in de botsproeven van Euro NCAP. Daarom is het best geruststellend om te zien dat je ook in een Smart niet direct ten dode bent opgeschreven als je onzacht in aanraking komt met een blok beton of een medeweggebruiker. De dummy was na de crashtest in ieder geval nog levensvatbaar.

Als passagier ben je in de Fortwo dus redelijk goed beschermd, maar voetgangers komen er helaas minder goed vanaf. Voor dat aspect van de veiligheid krijgt de Smart namelijk maar twee sterren. Wat wel aardig is, is dat Euro NCAP niet alleen de botsveiligheid en voetgangersveiligheid van een auto onderzoekt, maar ook de veiligheid voor kinderen. En daar kan de Smart niet op worden beoordeeld, simpelweg omdat hij geen achterbank heeft. Misschien is de veiligheid voor die twee kratten bier in de kleine laadruimte minder belangrijk.

Reacties