Zelf vinden we 186 km/u al spannend genoeg als we alle vier de wielen aan de grond hebben, maar de Finse stuntrijder Vesa Kivimäki rijdt graag op het randje. Het randje van zijn banden, wel te verstaan. Daarom sloeg hij de handen ineen met rubberproducent Nokian (dat wel vaker iets met snelheid doet) en zorgden ze samen voor een Guinness-record: voor de snelste auto op twee wielen.

‘Bij het rijden op twee wielen kun je makkelijk 150 km/u bereiken op elke band van goede kwaliteit. Het verhogen en vasthouden van de snelheid daarboven vereist echter veel meer van de auto en de banden. De slijtage van de zijwanden van de banden ligt op een volledig ander niveau bij snelheden van 180-190 km/h, hetgeen de wereldrecordsnelheden zijn.’ – Vesa Kivimäki

Kivimäki gebruikte een BMW 330d Coupé met vastgelast differentieel en een aangepaste ophanging, een rolkooi en een gestript interieur. Waarom een diesel? Omdat dit minder snel ontvlamt dan benzine, mocht er iets misgaan. Geheel volgens de Guinness-regels werden er twee runs gedaan in tegengestelde richting, waarvan de gemiddelde snelheid 186,269 km/u bedroeg – een nieuw wereldrecord. De vorige recordhouder was de Zweed Göran Eliason, die in 1997 een al niet misselijke 181,25 km/u reed.

Snelste auto op twee wielen: check de recordpoging

Behind the scenes

360 graden!

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear