Je kent misschien nog wel de Toyboata of de Nissank uit oudere TopGear TV-seizoenen. Die twee beperkt geslaagde amfibieauto’s hebben er nu een succesvoller broertje bij. Het verschil met deze Toyota Land Cruiser is dat hij graag onder water duikt in plaats van dat ie blijft drijven. Een team van 30 duikers overbrugde met de Toyota een afstand van 7 kilometer over de bodem van de zee. En dat ging niet zonder slag of stoot.

In zes maanden tijd werd de Land Cruiser omgebouwd tot de zogeheten Mudcrab die je hier ziet. Waarschijnlijk vond het bouwteam dat de naam Water Cruiser te veel voor de hand lag. Het team installeerde dus een elektromotor, maar zette de Land Cruiser ook op banden gevuld met water met een gewicht van 150 kilo per stuk. De zware banden hadden het niet gemakkelijk op de bodem van de zee.

Tijdens zijn reis moest de Mudcrab verschillende keren met opblaasbare boeien worden gelift omdat de banden wegzakten in de modderige bodem. De Toyota kwam ook een pijpleiding tegen die twee uur extra tijd kostte om te omzeilen. Daarnaast kon iedere duiker maar een kwartier in de auto doorbrengen voordat de druk te hoog werd. Op sommige stukken reed de auto namelijk op zo’n 30 meter diepte.

Omdat het Australië is, moesten de duikers ook rekening houden met zoutwaterkrokodillen en lokale haaien. Die zullen niet iedere dag een Land Cruiser voorbij zien komen. De planning was om in Mandorah te starten en vijf uur later op het strand in Darwin aan te komen. Het team zou er uiteindelijk twaalf uur over doen, maar het is ze wel gelukt. Het eerste wat het team na aankomst deed, was ‘het ding direct richting de kroeg rijden’, zo meldden ze aan de Australische nieuwszender ABC.

Het team zegt dat de elektrische Toyota Land Cruiser nu het record in handen heeft van de verste en diepste onder water afgelegde afstand. In 1983 probeerde een groep van 70 duikers om op hetzelfde stuk zeebodem zover mogelijk te komen met een Land Cruiser. De groep strandde na 3 kilometer, omdat de Toyota een steen raakte.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie