Jongens en meisjes, we maken ons een beetje zorgen. Het gaat over BMW, en wat die de laatste tijd aan het doen zijn. Het lijkt wel of ze er in Beieren een duivels genoegen in scheppen mensen die van mooie auto’s houden klap op klap te geven. Op de IAA in Frankfurt was het helemáál raak, wat ons bij de stelling brengt: BMW is de weg kwijt. Volkomen van het padje af. Zoekende, dwalende en dolende.

Neem nou die concept voor de X7. Wat was BMW in hemelsnaam denkende? ‘We pakken een Volvo XC90, mikken daar een stevige scheut Infiniti QX80, en maken de nieren zó idioot groot dat die voorkant eruitziet als SpongeBob die met zijn gezicht keihard tegen een winkelruit is gelopen. Lachen joh!’

Nou, BMW, wij kunnen er helemaal niet om lachen. Nog nooit in jullie lange geschiedenis hebben jullie een auto gemaakt met zó’n onvoorstelbaar lelijke neus. Dat is geen kwestie van smaak, dat is gewoon een feit. Als lelijk zijn pijn deed, liep dit ding de hele dag te janken. Een kind dat een poster van dit hok boven zijn bed hangt, moet niet dringend een brilletje, maar moet als verloren worden beschouwd. En derhalve preventief worden geruimd – beter voor iedereen.

Maar kennelijk vonden de Duitsers het nog lang niet erg genoeg, want opeens was daar ook de BMW i Vision Dynamics. Ook al een concept, en ook al met een neus die werkelijk niet om aan te gluren is. Alweer met die belachelijk grote nieren, al is het hier niet eens een grille, maar de contouren van een soort overbeet met een beugel. En ook dit is weer zó onbeschoft lelijk dat je alleen succes met hem zal boeken door hem linea recta naar Noord-Korea te sturen. Als kernwapens niet afschrikwekkend genoeg meer zijn – de i Vision Dynamics is dat zéker wel. Kim Jong-Un komt z’n schuilkelder gegarandeerd nooit meer uit.

BMW: wat is er aan de hand? Willen jullie erover praten? Hebben jullie soms alleen maar last van die nieren? Doneer ze dan gewoon. Er is een schrijnend tekort aan, en jullie kunnen er vast iemand blij mee maken. Zijn jullie ervan af: iedereen blij.

Oh, en als jullie toch bezig zijn: gooi dan ook meteen de X4 en X6 even weg? We hebben echt geprobeerd eraan te wennen, maar sorry: niet gelukt. Weg ermee. Net als die 2-serie Active Tourer, sowieso een schandvlek op jullie blazoen. Opdoeken die zooi. Oh, en mochten jullie overwegen een nieuwe 5-serie GT te maken: niet doen. Wordt de wereld een mooiere plek van. En hoewel we de i3 stiekem nog altijd spuuglelijk vinden, geven we die nog even het voordeel van de twijfel. Misschien snappen we die gewoon nog niet, of zo.

Gelukkig, gelukkig zien we ook een licht aan het eind van de tunnel dat nu eens géén aanstormende goederentrein blijkt te zijn. Want op diezelfde IAA stond ook de concept voor de nieuwe Z4 (foto 3). Jongens, wat een plaatje! Zie je wel dat jullie het nog kunnen! En wat te denken van die andere visie, op de nieuwe 8-serie (foto 4)? Goed, niertechnisch misschien ook een tikje doorgeschoten, maar verder: formidabel.

We houden dus ergens, in ons jammerlijk aangeboren optimisme, goede hoop dat jullie het rechte pad weer zullen vinden. Maar willen jullie ons voorlopig eens een tijdje niet meer zo laten schrikken? Alsjeblieft?

Reacties

 • Arnoud heeft op 19 september 2017 geschreven:

  Wat een uiterst zielig stukje text. HOLY SHIT, komt dit van TG?!?!

  Kan die Bas Heideman ontslagen worden???

  • Hans heeft op 16 oktober 2019 geschreven:

   Top verhaal. Als je niet tegen een beetje algemene kritiek kan moet je lekker weg gaan.

   BMW mag of snel failliet gaan zodat de nog wél mooie modellen de verdiende waardering krijgen / die nieuwe meuk opdoeken en weer échte auto’s maken.

   Reageer
  Reageer
 • Karsten heeft op 18 september 2017 geschreven:

  Best imposante bakken eigenlijk! Enige nadeel is eigenlijk dat ze volledig onbetaalbaar zijn geworden, niet alleen voor Jan Modaal, maar ook voor Jan 2 of 3 keer Modaal!

  Reageer
 • Marc Molenaars heeft op 18 september 2017 geschreven:

  Een kind preventief ruimen omdat de neus van een bepaalde auto je niet aanstaat? Wie dit soort taal gebruikt om alles en iedereen de maat te nemen, is pas echt de weg kwijt. Dan gaat het niet meer over mooi of lelijk, maar over een totaal gebrek aan fatsoen. Laat ik het zo zeggen: deze BMW is beter gelukt dan dit smakeloze stukje tekst, TopGear onwaardig.

  Reageer
 • rjd heeft op 17 september 2017 geschreven:

  Wacht nu eerst maar eens de productieversie van deze X8 af. Het zal niet de eerste keer zijn dat een concept car totaal niet lijkt op de uiteindelijke productieversie. Vaak is dat spijtig, maar soms ook niet. En wie weet… wordt de productieversie van de X8 nog te pruimen! Zal ongetwijfeld minder extreem zijn, denk bijvoorbeeld niet dat er 23 inch velgen op de uiteindelijk auto gaan komen.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)