We moeten met z’n allen vaker de trein pakken en minder gaan vliegen, toch? Fout. Tenminste, als het aan Rolls-Royce ligt. Samen met EasyJet is het Britse merk bezig om een vliegtuigmotor te maken die op groene waterstof loopt. De motor heeft zelfs al zijn eerste testrun gehad op de groene brandstof. En daar zal het niet bij blijven.

Voor de eerste test gebruiken Rolls-Royce Holdings (het luchtvaartbedrijf) en de vliegmaatschappij een vroeg demonstratieconcept van Rolls’ vliegtuigmotor met de naam AE 2100-A. Die krachtbron heeft normaal gesproken een vermogen van ruim 4.700 pk. Ze voeren hem waterstof die op een milieubewuste manier wordt gewonnen, namelijk uit wind- en getijdenenergie.

Straks kunnen we vliegen zonder schaamte

De twee bedrijven pakken ook maar meteen door, want de komende tests staan al gepland. Het doel is om straks ook echt testvluchten te maken met de vliegtuigmotor op waterstof. De Britse staatssecretaris voor handel, energie en industrie, Grant Shapps, denkt dat de wereld een stapje dichter bij ‘vliegen zonder schaamte’ is door Rolls-Royce en EasyJet.

De samenwerking tussen de twee bedrijven is tot stand gekomen door het VN-programma Race to Zero. Dit project is opgezet met als doel om emissievrij leven in 2050 mogelijk te maken. Johan Lundgren, baas van EasyJet, is er zeker van dat waterstof hierbij gaat helpen, niet alleen voor zijn vliegmaatschappij. ‘Waterstof biedt geweldige mogelijkheden voor verschillende vliegtuigen’, zegt hij. Het is in ieder geval weer een stap in de groene richting.

Reacties

  • Ferdi heeft op 29 november 2022 geschreven:

    En wat betreft geluid, blijft dat nog wel hetzelfde …..

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)