Het mag geen geheim heten dat de redactie van TopGear gek is op Stadium Super Trucks. Want in welke andere sport kunnen coureurs elkaar inhalen door over elkaar heen te springen? Geen enkele – tot nu toe, dan. Want in 2022 gaat SuperCharge van start, een gloednieuwe raceklasse met elektrische auto’s. Behalve dat de EV’s net zo hard accelereren als F1-auto’s (0-100 in zo’n 2,5 seconden), zullen er schansen en waterkuilen in de circuit worden geïntegreerd.

Zie SuperCharge als een soort elektrische variant van rallycross (of rallyracing). De organisatie mikt op acht evenementen over de hele wereld. Elk evenement kent vijftien races van maximaal zes rondes. Daarvoor moeten ze zestien coureurs strikken. Om de races heen – die in of in de buurt van steden gehouden worden – moet een soort festival georganiseerd worden met meerdere aanverwante evenementen.

De bedoeling is dat diverse autofabrikanten aanhaken bij het concept en hun eigen carrosserie voor een bestaand automodel ontwikkelen. Het fabrikant mag desgewenst ook een eigen batterij leveren om zo een voorsprong te krijgen op de concurrentie. Omdat de auto’s moeten kunnen springen en andere ruige dingen doen, zullen ze gebaseerd zijn op crossovers. De codenaam voor het platform is SuperCharge SC01.

Circuits zullen niet langer zijn dan 1 kilometer, om zo het overzicht te bewaren voor de toeschouwers. Dat dat daarnaast ook een praktisch voordeel heeft (iets met batterij en actieradius), zal er ongetwijfeld iets mee te maken hebben. Naast een schans waar de auto’s tot wel 10 meter ver kunnen springen en waterpartijen, wil de organisatie zones met weinig grip creëren waar gedrift moet worden. Nog wat paddenstoelen en bananen toevoegen en het is net Mario Kart in het groot.

Zou SuperCharge de klasse zijn die Formule E-haters alsnog naar de EV-autosport gaat trekken?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear