In 2003 maakte de Concorde de laatste supersonische passagiersvlucht. Hoe cool het ook was om binnen een paar uur aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te zijn, de Concorde was altijd te duur, te onzuinig en gaf te veel geluidsoverlast. Je moet dus alweer bijna twintig jaar met een slakkengangetje vliegen als je een epische roadtrip in Amerika wilt gaan maken. Maar daar gaat in de nabije toekomst verandering in komen. American Airlines heeft nu namelijk twintig supersonische vliegtuigen besteld van het bedrijf Boom.

Het gaat om de Overture die met 2.100 km/u (Mach 1.7) 65 tot 80 mensen kan vervoeren. Daarmee moet een vlucht van Londen naar Miami binnen vijf uur voorbij zijn. Dat is twee keer zo snel als de snelste lijnvlucht van dit moment. In totaal moeten er 600 vliegroutes komen. Het supersonische vliegtuig doet dit allemaal met duurzame brandstoffen, waardoor de Overture onder de streep geen extra CO2 uitstoot.

De eerste vlucht van het supersonische vliegtuig moet in 2026 plaatsvinden, waarna de eerste vluchten voor passagiers in 2029 kunnen vertrekken. Er zitten op dit moment nog wel restricties aan supersonische vluchten. Je mag op de meeste plekken boven land niet de geluidsbarrière doorbreken. Mach 1 zal dus voornamelijk boven zee en de oceaan gehaald moeten worden.

Het is nog niet bekend hoe duur een kaartje voor een vlucht in de Overture gaat zijn. Een kaartje voor de Concorde was destijds flink duurder dan een ticket voor een normale vlucht. Je hebt gelukkig nog genoeg tijd om te sparen. Kun je ook meteen een toffe auto huren.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear