‘Ik kan niet geloven dat het al vijf jaar geleden is’, zegt Elon Musk tijdens de presentatie van de Tesla Semi Truck. ‘Er is in die tijd heel veel gebeurd, op zijn zachtst gezegd.’ Misschien wel het grootste understatement van het jaar door meneer Musk. De Tesla vrachtwagen werd gepresenteerd in de ‘Giga’-fabriek in Neveda. Hier werden de eerste exemplaren overhandigd aan PepsiCo.

Musk beloofde laatst nog dat de Tesla Semi truck op een volle lading 800 kilometer ver moet komen. ‘Dit was geen supernette, precieze testbaansimulatie of zoiets waarbij we de weg hebben afgezet. Dit is de echte wereld, met verkeer, 800 echte kilometers’, zegt Tesla-medewerker Dan Priestley: ‘We hebben hem geen speciale aero-behandelingen gegeven. De auto kwam van de band en we lieten hem rijden en dat is alles.’

De motoren van de Tesla Semi Truck

Tijdens de presentatie maakten Musk en Priestley bekend dat de Semi Truck dezelfde aandrijfopstelling krijgt als de Plaid-versies van de Model S en Model X. Daardoor krijgt hij dus drie elektromotoren. Daarnaast neemt de vrachtwagen nog meer technologie over van de Plaids, zoals de hittepompen, omvormers en het infotainmentsysteem.

Op de vooras ligt één motor, de andere twee liggen achterin. Die achterste motoren kunnen uitgeschakeld worden om energie te besparen wanneer je bijvoorbeeld aan het cruisen bent op de snelweg. Volgens Priestley zou ie ook geweldig moeten rijden. Nou ja, van 0 naar 100 km/u in 25 seconden is voor een truck best aardig. Als ie op de rechterbaan blijft. Met een speciale oplader moet je overigens binnen een half uur tot 70 procent vol kunnen laden.

In de cabine heb je links en rechts een 15-inch touchscreen. Verder is de Semi Truck gericht op ‘maximaal zicht op de weg’. We denken dat dat een grote voorruit inhoudt. En het is een Tesla, dus heb je genoeg tech in de cabine, zoals een draadloze oplader voor je smartphone. Ook zou het opladen van de accu’s van de truck zelf door te remmen, regenereren dus, bijzonder goed moeten zijn. We zijn benieuwd of transportbedrijven nu massaal overgaan op de Semi Truck. Pepsi kocht in ieder geval een stapeltje van naar schatting 800.000 euro per stuk…

Reacties

  • @Simon heeft op 6 december 2022 geschreven:

    Uit de Bitcoins van Elon. Oh wacht, die zeepbel is ook al geploft…

    Reageer
  • SimonMc heeft op 5 december 2022 geschreven:

    Euhm…800.000 Euro? Ze gingen tussen de 150.000 en 200.000 dollar kosten. Waar komt die overige 600.000 dollar vandaan?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)