Het einde is nabij. Aston Martin gaat failliet, we mogen straks nergens meer harder dan 90 km/u rijden en ook Tesla stort straks als een kaartenhuis in elkaar. Dat laatste voorspelt Scott Galloway tenminste. De Professor of Marketing bij NYU Stern School wordt gezien als een van de beste professoren in zijn gebied en hij heeft een blauw vinkje achter zijn Twitter-naam – dan weet je dat het serieus is.

In een blogpost benoemt hij een stel ‘overgewaardeerde eenhoorns’  en vijf bedrijven die ’80 procent van hun waarde kwijtraken of volledig verdwijnen’. Tesla is daar eentje van, net als Lyft, Robinhood, OYO en WeWork. Bij de eenhoorns staan onder meer Uber, Twitter, Pinterest en stepjesdienst Lime.

Volgens hem kijken economische waakhonden toe terwijl dit soort bedrijven de economische ecosystemen kapot maken. De economie zit aan de partydrugs. Gaat het wat slechter? Dan nakken ze bij. Maar, zo waarschuwt Galloway, op een gegeven moment gaan de lampen aan en moet iedereen de bittere realiteit onder ogen zien.

Terug naar Tesla. Hij schrijft: ‘Beste Twitter-trolls. Ja, ik ben een idioot. Ik kan niets, dus ik geef les. Ik snap genialiteit niet. Het is een spel tussen tech en energie – ik snap het. Bespaar jezelf de moeite. Ja, hij [Elon Musk, red.] is een genie. Tesla heeft de wereld verbeterd (ik geloof dit). En… Tesla heeft niet de schaalvoordelen om te strijden met een goedlopende business met weinig marge.’

In andere woorden: Tesla is te klein, volgens de professor. Andere bedrijven als de Volkswagen Groep, Toyota en Daimler zullen over het bedrijf heen walsen de aankomende jaren. Het resultaat hiervan is dat Tesla failliet gaat of 80 procent van zijn waarde kwijtraakt. Het einde van Tesla is al zo’n vijfhonderd keer voorspeld – alleen de tijd zal het leren.

Advertentie

Reacties

 • Geert heeft op 9 oktober 2019 geschreven:

  Wat een slecht artikel zeg.. pffff

  Reageer
 • RaKu heeft op 9 oktober 2019 geschreven:

  Wat een nietszeggend artikel.

  Reageer
 • Ro heeft op 8 oktober 2019 geschreven:

  Tesla heeft slim de Trent gezet met de auto’s de accu’s daarentegen zijn straks hun hoofdbron. De andere merken zullen die moeten gaan afnemen. Tesla blijft in business

  • Kapiteink.tvocht heeft op 27 oktober 2019 geschreven:

   ………? Praat Nederlands met mij.

   Reageer
  Reageer
 • Yuri heeft op 8 oktober 2019 geschreven:

  Jammer want vw mb etc zijn de naijlers. Hopelijk blijft Tesla bestaan. Mooi concept en meer dan alleen auto’s!

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie