TopGear goes Noordpool, want bijna dagelijks worden we om de oren geslagen met nieuws over smeltende ijskappen. En met een auto kun je op de Noordpool niet rijden. Klinkt als een uitdaging voor de heren van TopGear? Inderdaad. Als je de uitzending van afgelopen woensdag hebt gezien, dan weet je hoe het ze is vergaan. Maar je hebt die uitzending vast gemist! Zondagavond werd het ijzige avontuur herhaald op BBC2. Om 21.00 uur onze tijd. En als je dat ook gemist hebt, hier is ie dan:

Filmpje!

TopGear goes Noordpool, the story

De achtergrond van de speciale uitzending, naast het feit dat de heren zich verveelden en het wel weer eens tijd werd voor een TopGear:

TopGear zou natuurlijk niet TopGear zijn als aan deze expeditie geen wedstrijdelement werd verbonden. En dus namen May en Clarkson het op tegen Hammond. Terwijl Richard zich mocht uitleven op een roedel sledehonden, zaten James en Jeremy comfortabel in een speciaal geprepareerde Toyota HiLux. En dat alles om te onderzoeken hoever je op de Noordpool komt met een auto, zonder door het ijs te zakken, of te worden geplet tussen ijsschotsen.

Maar James vond het helemaal niet lekker warm in de auto. Dat had alles te maken met het feit dat de kachel uit moest blijven omdat anders de speciaal voor de Noordpool ontwikkelde boordcamera’s het zouden begeven. James had überhaupt geen zin in deze barre tocht. Hij haat sneeuw en extreme kou, heeft bij voorkeur alleen een korte broek en slippers aan en de keuze tussen een comfortabel hotelbed en een dun matje op meters dik ijs is wat hem betreft ook snel gemaakt.

Hoewel James en Jeremy allebei verrassend veel weg hebben van een zeehond – en er misschien ook wel naar smaken – was de vrees om te worden opgegeten door een ijsbeer niet het ergste. Het kamperen voor beide heren wellicht de grootste beproeving. Slapen in één tent, een toilet op de achterbumper van de Toyota, uren en uren achter het stuur met niets anders dan ijs om naar te kijken: het zou voor elke vriendschap een goede test zijn.

Ook Hammond had het ondertussen niet makkelijk. Rennen naast de slee, af en toe een paar uurtjes slaap. Hamster was de uitputting nabij. We verklappen natuurlijk niets over de uitslag van de poolrace. Maar wie goed kijkt, ziet dat de race zeker voor Hammond bijzaak is. Binnenkort bij Veronica in de herhaling. Met ondertitels. Over een half jaar…

Reacties