Korte berekening. In één ruk van San Francisco naar New York City rijden telt 4.700 kilometer op bij de teller van je huurauto. Gemakshalve gaan we uit van een GMC Yukon, omdat we dat gewoon tof vinden. Met een verbruik van 1 op 10 (dank, cilinderuitschakeling) en de lage benzineprijzen in de VS ben je zo’n 330 euro aan brandstof kwijt. Motels zijn niet duur, maar in een Yukon kun je prima pitten. Tel er dus nog enkel de huur bij op van circa 50 euro per dag, en halveer het totaal omdat je waarschijnlijk niet in je eentje bent.

Conclusie? Een treinreis door Amerika voor 170 euro – van de ene naar de andere kant – is toch wel een érg scherpe deal. Ben je met z’n vieren, dan wordt het misschien een ander verhaal.

Je verwacht dat we bij TopGear in alle gevallen de trein vervloeken en ongeacht de kosten altijd de auto zullen aanraden. In dit geval durven we deze treinreis als alternatief te adviseren als je met niet meer dan twee personen bent. En als je plechtig belooft het bespaarde geld bij een ander verhuurbedrijf af te dragen om een dag of twee een Corvette, Mustang of Charger te huren. Of neem de auto terug naar het startpunt.

Overigens schijnt dit een van de mooiste treinroutes van Amerika te zijn. Het gaat om een treinreis die door wereldreiziger Derek Low is samengesteld. Betaal de beste man een aalmoes en hij regelt voor jou de treintickets die nodig zijn om voor 170 euro van San Francisco (of eigenlijk nét erbuiten) naar New York te komen in een paar dagen tijd. Je komt door het hart van de Rockies, ziet de overdaad van Las Vegas, de met sneeuw bedekte toppen van de Sierra Nevada en de vele uitgestrekte vlaktes. Sommige treinritten duren wel vijftien uur, dus het loont om wat extra te betalen voor een slaapcoupé.

Een kleine kanttekening voor de treinreis door Amerika

Het bericht van deze treinreis zwerft al een tijdje over het internet en kwam onlangs weer bovendrijven. Maar wees wel gewaarschuwd, want volgens Huffpost is de rit een desillusie. Een redacteur deed een kwart van deze treinreis door Amerika, het stuk van Denver naar Philadelphia, en concludeerde dat het uitzicht bijzonder treurig was, de banken helemaal ruk zaten en dat de hamburgers in de trein te duur waren. De mensen op de trein zouden stinken en een rommeltje van de coupés maken. Oh, en ze zouden alleen Pepsi hebben, geen Coca-Cola.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear