Autofabrikanten moeten nog harder aan de bak om de gemiddelde uitstoot van alle nieuw verkochte auto’s omlaag te krijgen. ‘De eisen aan de uitstoot voor nieuwe auto’s worden volgend jaar aangescherpt. Dat staat in het klimaatactieplan dat deze week door de Europese Commissie wordt gepresenteerd’, zo meldt de NOS vandaag.

Momenteel mag de gemiddelde CO2-uitstoot van alle nieuw verkochte auto’s in Europa niet hoger zijn dan 95 gram per kilometer. Als een autobouwer dus een grote SUV verkoopt, moeten ze bijvoorbeeld een elektrische auto verkopen om dat te compenseren. Hoeveel strenger de eisen volgend jaar worden, is niet bekend.

Het klinkt bovendien als een beetje kort dag om dergelijke plannen in september te presenteren voor 2021. Voor de coronacrisis bleken veel autofabrikanten al erg veel moeite te hebben om aan de uitstooteis van 95 gram te voldoen. Hoe dat nu staat, is niet helemaal bekend. Fabrikanten die niet voldoen aan de norm, krijgen forse boetes.

Rekeningrijden

‘Nog steeds wil de Europese Commissie een vorm van rekeningrijden zodat meer nagedacht wordt over andere, schonere vormen van vervoer’, gaat de NOS verder. Ook hier is nog niet bekend welke vormen het rekeningrijden moet aannemen. Verdere informatie volgt deze week, als het klimaatactieplan wordt gepresenteerd.

De strengere uitstooteisen voor nieuwe auto’s zijn onderdeel van een omvangrijk plan van de EU om energiezuiniger en groener te worden. De kolencentrales moeten bijvoorbeeld dicht en huizen moeten gerenoveerd worden voor lagere stookkosten. Klimaatneutraliteit in 2050 is het uiteindelijke streven. Alle plannen moeten komende maanden goedgekeurd worden door het Europees Parlement.

Reacties

  • Joris heeft op 14 september 2020 geschreven:

    Sjoemelsoftware is niet zomaar ontstaan.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear