Ken jij iemand die liever Goliat zag winnen? Nee, natuurlijk niet. Iedereen houdt van een goede underdog. De (in dit geval letterlijk) kleine man die het opneemt tegen de grote boze gevestigde orde. Zoals deze rally-overwinningen van Mini in de jaren ’60.

Paddy Hopkirk zat haast gehurkt achter het stuur van de pietepeuterige 1275 Cooper S, maar sturend als een bezetene behaalde hij een uiterst onwaarschijnlijke overwinning in 1964. Het jaar daarop won teamgenoot Timo Mäkinen, briljant genavigeerd door Paul Easter, waardoor ze geen enkel strafpunt kregen.

Toen kwam het beruchte voorval in 1966: de Cooper S’jes GRX 555D, GRX 55D en GRX 5D behaalden de eerste, tweede en derde plaats. Franse officials bestudeerden de auto’s acht uur lang, vonden een kleine afwijking aan de koplampen – die tegen een regel inging die stilletjes en pas op het laatste moment werd doorgevoerd – en diskwalificeerden het drietal. Een Citroën kreeg de overwinning toegewezen. Herrie in de tent. Maar de geschiedenis gedenkt de Mini’s, niet de Fransoos.

Beijk hier de Mini in de Monte-Carlo Rally van 1964

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear