Je schoonmoeder komt er misschien mee weg door ‘dat heb op Facebook gestaan’ te roepen, maar in alle andere gevallen is het wijs om niet gelijk alles aan te nemen als waarheid. Gisteren zijn er tijdens een auto-evenement op het circuit van Assen auto’s gevandaliseerd. Dit klopt, maar de verhalen eromheen lijken niet helemaal te kloppen.

Op diverse nieuwswebsites is te lezen hoe er door één klimaatactivist meer dan 300 auto’s zijn beschadigd. Die moet wel heel wat onversneden matchapoeder gesnoven hebben, wil je zo snel (én ongemerkt) zoveel auto’s beschadigen. Het klinkt al wat onrealistisch, en dat blijkt inderdaad ook zo te zijn, zo melden de organisatie van het evenement en de politie van Drenthe.

Update: Inmiddels zijn veel berichten gerectificeerd

Geen honderden auto’s, maar tientallen auto’s

Het blijkt allemaal wat overdreven. De organisatie 402 Automotive meldt aan TopGear dat het om tientallen auto’s gaat. Ook kunnen ze niet bevestigen dat het om een klimaatactivist gaat, omdat er nog geen arrestaties zijn verricht. De politie heeft wel een persoon aangehouden, maar dit ging om een ongerelateerde ruzie vanwege een andere aanrijding.

Begrijp ons trouwens niet verkeerd: het zijn er nog altijd tientallen te veel. En je bent niet goed snik als je wielmoeren of -bouten van auto’s losmaakt, om wat voor reden dan ook. Hopelijk zijn er genoeg foto’s en wellicht video’s van dashcams om de dader of daders te pakken.

De organisatie heeft al verschillende schades bekeken en moet ook nog uitzoeken of alle schades wel aan elkaar gerelateerd zijn. Zo kan het zijn dat er verschillende daders zijn geweest of dat bepaalde schades misschien al aanwezig waren. Ook de politie bevestigt dat ze inderdaad tientallen aangiftes hebben, maar dat ze in de loop van de ochtend komen met een officieel bericht over de schades.

‘De beschadigde auto’s stonden geparkeerd op het binnenterrein van het circuit. De politie heeft tot nu toe tientallen aangiften binnengekregen van vernielingen. De meeste aangiften gaan over krassen in de lak en op de ruiten. Een van de aangiften maakt ook melding  van het losdraaien van wielbouten. De verwachting is dat het aantal aangiften verder zal oplopen’, zo schrijft de politie.

De organisatie vergoedt de schade niet

De gedupeerden moeten zelf de schade gaan verhalen bij hun verzekeraar of bij de dader, als die ooit nog gepakt wordt. De organisatie zegt in ieder geval de schades niet te vergoeden. Wel heeft zich al een schadebedrijf gemeld die wil helpen bij het repareren. Hoe dan ook erg zuur voor de bezoekers en bijzonder kansloos van de vandaal – of vandalen.

Reacties

 • Chev heeft op 18 maart 2024 geschreven:

  En vandaag 17 maart 2024 OPNIEUW weer auto’s bekrast en wielbouten los gemaakt!!
  En ja: ik ben zelf 1 van de slachtoffers: achterruit lange,diepe kras (die moet dus vervangen worden nu), zijruit portier forse kras en ook de lak van het portier zwaar bewerkt.
  Rest schades moet ik morgen nog bekijken maar is al zwaar kut!
  Binnen op circuit op een paddock met de carclub en meerdere van onze club gedupeerd met deze schades, wielbouten los gedraaid en zelfs een benzineklep dicht gelijmd!
  Ongelooflijk dit, 2e jaar op rij bij dit event dus wij komen NIET meer en denk dat wij niet de enige zullen zijn.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear