Twee maanden geleden werd een Mercedes 300 SLR ‘Uhlenhaut’ Coupé uit 1955 de duurste auto ter wereld – hij werd verkocht voor 115 miljoen pond (135 miljoen euro). Dat leidde tot een grote hoeveelheid artikelen in diverse media, die probeerden dit krankjoreme bedrag enige context te geven, bijvoorbeeld door aan te geven wat de nieuwe eigenaar voor dat geld allemaal óók had kunnen kopen. Maar van geen van die suggesties werd je veel wijzer, als je er eens goed over nadacht.

9.738 Kia Picanto’s

Traditioneel wordt de rol van de ‘zeer betaalbare auto’ waargenomen door de Dacia Sandero. Maar de Sandero is de laatste tijd opeens heel la-di-da-duur geworden, dus dan maar de Picanto. Waarvan je er in het VK, waar ze 11.810 pond per stuk kosten, bijna 10.000 zou kunnen kopen voor de prijs van één Uhlenhaut.

Echter. Een Kia Picanto mag dan een briljante machine zijn, meer dan één heb je er echt niet van nodig. Elke Picanto extra: administratieve nachtmerrie. Waar ga je je 9.738 Picanto’s parkeren? Wat is je systeem voor al die sleutels? Eén Uhlenhaut is veel makkelijker in de gaten te houden. En, hoewel hij maar 310 pk heeft in plaats van de 652.000 pk van de Picanto’s, nog altijd sneller over welke afstand dan ook.

Een villa met acht slaapkamers in Mayfair

Natuurlijk zouden we allemaal wel een villa met acht slaapkamers in Mayfair willen hebben. Maar het probleem met een villa met acht slaapkamers in Mayfair is dat ie… vaststaat in Mayfair.

Het grootste deel van een Neymar

In 2017 betaalde Paris Saint-Germain zo’n 198 miljoen pond voor Neymar. Dus voor de prijs van een Uhlenhaut heb je om en nabij de 60 procent van een Neymar. Wat je, ervan uitgaande dat je begint bij de benen (die zijn het beste deel!) ongeveer tot de hoogte van de tepels brengt.

Waar je de scheidslijn ook precies legt, het gaat een verschrikkelijke bende worden. En zelfs als je PSG ervan zou kunnen overtuigen de rest van de Neymar er gewoon bij te doen… zou je dan echt een Neymar willen? Het is vast een ontzettend lieve knul, maar als ie eenmaal een paar potjes latjetrap met de kids heeft gedaan, wat ga je dan met hem doen? Hij heeft eten nodig, en drinken, en tattoos. En hij gaat het vast niet leuk vinden om ’s winters in de stalling te moeten.

De Schreeuw van Edvard Munch

Ben je in het bezit van een absoluut-legaal-verdiende hoeveelheid cash die, om volstrekt onschuldige redenen, snel van je rekening af moet? Kunst is een nog veel betere gok dan klassieke auto’s. Maar, stel dat je het nachtmerries veroorzakende meesterwerk van Munch voor Uhlenhaut-geld kon oppikken, dan is hier je probleem: hoe ga je ermee opscheppen bij je gefortuneerde vriendjes?

Tuurlijk, prima als het feestje bij jou is, maar wat als Bob en Janine de gastheer en -vrouw zijn? Waar je je achtcilinder supercar uit de Fifties gewoon overal naartoe kunt rijden, waar je ook met hem wilt pronken, is dat met kunst zo makkelijk nog niet. Theoretisch gesproken zou je je pastel-op-doek meesterwerk natuurlijk mee kunnen nemen, maar het gaat er een beetje… wanhopig uitzien, vind je niet? Om over de hoeveelheden bubbeltjesplastic en tape die je nodig gaat hebben maar te zwijgen.

Nee, concluderend: 115 miljoen pond voor ’n oude Mercedes… volkomen verantwoorde aanschaf.

Reacties

  • fba heeft op 18 september 2022 geschreven:

    Leuk onzinverhaal. Daar hebben jullie trouwens wel het patent op, vergeleken met andere autosites. Nou ja, we zullen maar denken: ‘alles met een knipoog’.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear