De Bugatti La Voiture Noire heeft maar liefst zes joekels van uitlaten naast elkaar. Best overdreven, maar wist je dat de andere Chirons ook gewoon zes uitlaten hebben? Vier zijn er zichtbaar en twee zitten verstopt. We stipten het feitje al even aan bij onze eerste rijtest van de normale Chiron in 2017, maar stuitten toevallig op deze Bugatti Chiron Sport die bij RM Sotheby’s binnenkort geveild wordt. De verborgen uitlaten van de Chiron zijn hier extra goed zichtbaar.

Geen heet nieuws dus, maar wel een bijzonder feitje tussendoor. De twee extra uitlaatstukken zitten verwerkt in de diffuser en op normale foto’s zijn ze bijna nooit zichtbaar, omdat het zwarte uitlaatstukken zijn op een zwarte diffuser. Behalve dat de W16-motor waarschijnlijk niet genoeg had aan vier uitlaten, hebben de verstopte pijpjes nog een extra functie: ze passen een verboden trucje uit de F1 toe.

De verborgen uitlaten zorgen voor een geblazen diffuser

Geblazen diffusers zijn een trucje waar F1-teams dol op waren. Uitlaatgassen komen met een hoog tempo naar buiten. Als je het uitlaatstuk ergens in bij de diffuser plaatst, dan versnellen (of sturen) de uitlaatgassen de lucht die onder de auto beweegt. Hierdoor gaan de aerodynamische delen beter werken (omdat er meer lucht langs stroomt) en creëert een auto meer downforce. Er zijn ook andere plekken op een F1-auto te bedenken die hetzelfde effect creëren.

Hier kun je de extra uitlaat goed zien | Foto: © South Valley Photography / RM Sotheby’s

Zoals dat gaat besloot de FIA in 2011 dat geblazen diffusers niet meer mogen in de F1, maar dat betekende niet dat Bugatti niet met het idee aan de haal kon gaan. Daarom kreeg de Bugatti Chiron vier zichtbare uitlaatstukken, maar nog eens twee in de diffuser om een geblazen diffuser te creëren. Je kunt je voorstellen dat zo’n 8,0-liter W16 met vier turbo’s genoeg uitlaatgassen produceert voor een leuke verbetering van de aerodynamica.

De Bugatti Chiron is trouwens niet de enige auto die dit principe toepast. De Koenigsegg Regera en zelfs de Renault Clio Cup hebben geblazen diffusers. Wil jij deze zwarte Bugatti Chiron Sport met zijn verborgen uitlaten op de kop tikken? Op 5 maart gaat hij onder de hamer bij RM Sotheby’s.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)