Een auto die zijn eigen brandstof opwekt, dat zou in één klap gigantisch veel problemen oplossen. Het Nederlandse Lightyear is één van de eerste producenten die een auto aanbiedt die geparkeerd zijn eigen energie verzamelt, maar ze zijn zeker niet het eerste bedrijf dat met het idee speelt. Al ruim 30 jaar geleden was er deze Volkswagen T2 op waterstof.

Volgens verkoper Luc’s Cars in het Belgische Brugge wekt deze Volkswagen T2 zijn eigen waterstof op om mee te rijden. De verkoper vertelt aan TopGear Nederland dat de bus alleen maar water nodig zou hebben. Hoe de techniek werkt, kan hij helaas ook niet vertellen. Wij kunnen ons ook geen enkele voorstelling maken van hoe je zonder toegevoegde energie (zoals elektriciteit) waterstof maakt.

Update: Het kan inderdaad zijn dat de bus geen waterstof produceert, maar alleen op waterstof rijdt. We kregen het volgende bericht: ‘Ik heb de bus destijds gekocht op een bankroetveiling van de firma die ze ontwikkeld had. Een van de medewerkers vertelde me toen dat ik zeer voorzichtig moest zijn omdat er een grote hoeveelheid waterstof in de tanks zat. Onder de bus zit wel degelijk een drukfles met waterstof (de bus kan helemaal niet zelf waterstof produceren). De waterstof wordt in de installatie omgezet in elektriciteit, het restproduct van deze reactie is water.’

Samenwerking van Nederlandse en Belgische instanties

De T2 zet de waterstof om in elektriciteit voor een elektromotor met een brandstofcel. De Volkswagen T2 op waterstof was een samenwerking tussen het Nederlandse DSM, het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie en het bedrijf Euroventures. Het doel was om uiteindelijk met busbedrijf Den Oudsten een stadsbus op waterstof te bouwen.

Als het al mogelijk is, dan zal de techniek in ieder geval niet levensvatbaar zijn geweest. De T2 heeft slechts 777 kilometer op de teller. Als het opwekken van waterstof heel snel ging, zouden er wel meer kilometers gereden zijn. Bovendien zou iedereen dan nu gratis met zelfgestookte peut rijden. Het klinkt allemaal net iets te mooi om waar te zijn.

De Volkswagen T2 op waterstof werkt nu niet

Testen gaat in ieder geval niet, want de Volkswagen T2 op waterstof werkt momenteel niet. De verkoper vertelt dat het geen makkelijke reparatie zal zijn, en dat je deze auto moet zien als een mooi museumstuk.

Wat de Volkswagen T2 op waterstof moet gaan kosten, durft de verkoper nog niet te zeggen. Hij had al eerder een bod gekregen van iemand die de bus terug wilde bouwen naar een normale T2, maar dat vond de verkoper toch zonde.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)