TopGear stapt net uit de nieuwe Volkswagen ID.7. In ons decembernummer (eind deze maand in de winkel) lees je ons volledige testverslag; nu alvast de highlights.

Testobject: Volkswagen ID.7
Uitvoering: er is er voorlopig maar één
Locatie: omgeving Marseille
Weersomstandigheden: herfstig

Heeft VW weer een nieuw elektrisch model bedacht?

Jep, en niet het minste: de ID.7 moet hun vlaggenschip worden, de e-tegenhanger van de Passat – maar dan groter. Hij komt eerst als sedan (hatchback, eigenlijk) en volgend jaar ook als begeerlijke Tourer. Zoals gebruikelijk is er eerst een aantrekkelijke aftrapversie. Grotere accu’s en heftiger prestaties volgen later.

Willen mensen niet liever SUV’s en crossovers?

Ja. Daarom zijn we stiekem blij dat VW de ID.7 durft te maken. In Nederland en andere delen van Europa zal het wel loslopen – wij houden nog altijd van stationwagens en de Tourer gaat hier naar verwachting 85 procent van de verkopen doen. Maar elders op de wereld… we zijn benieuwd.

Cijfers graag!

De ID.7 Pro Business heeft een accu van 77 kWh en een elektromotor op de achterwielen, goed voor 286 pk en 545 Nm. Hij komt volgens opgave 599 kilometer ver, niet gek voor zo’n forse auto met dit formaat batterij. De versie met grotere accu moet straks 700 kilometer kunnen halen. Tijdens onze test komen wij overigens niet bij het opgegeven verbruik in de buurt.

Hoe zit het met het infotainment van de Volkswagen ID.7?

Dat werd geheel opnieuw ontwikkeld, na alle kritiek die het merk op vorige versies ontving. Het werkt sneller, is overzichtelijker en is volop te individualiseren. En de aanraaksliders van de temperatuur zijn nu verlicht, jawel. Een groot head-up display met augmented reality is standaard.

Hoe rijdt ie?

VW geeft opvallend hoog op over zijn rijeigenschappen, maar er zit een kern van waarheid in hun beweringen. De ID.7 is bijzonder stil, heeft een mooi afgewogen (optioneel adaptief) onderstel, stuurt voor z’n formaat erg oké en beschikt over goed werkende rijhulpjes. Hij is kwiek, maar niet snel. Ontspannen cruisend is ie op z’n allerbest.

Wat mag dat allemaal dan wel niet kosten?

De Volkswagen ID.7 Pro Business koop je in Nederland voor 63.990 euro (66.340 euro in België), waar je dan nog opties als ergonomische stoelen en dat adaptieve onderstel bij op kunt tellen. In de eerste week van december verschijnt ie bij de dealer.

Lees onze volledige rijtest van de Volkswagen ID.7 in TopGear Magazine 222, vanaf 23 november in de winkel!

Reacties

 • Karel de Jonge heeft op 13 november 2023 geschreven:

  Prima auto. De Tourer wordt mijn nieuwe leasebak.

  Reageer
 • @maarten heeft op 13 november 2023 geschreven:

  Allemaal insinuaties om iets Chinees aan deze auto te hangen in een nogal sneue poging om VW omlaag te praten. Het doet de forumkleuter kennelijk nogal pijn dat VAG veel populairder is dan Tesla en dat alleen dumpprijzen nog zorgen voor verkopen van de laatste.

  Reageer
 • Pieter J heeft op 13 november 2023 geschreven:

  Met deze specs tegen deze prijs en met bewezen kwaliteit is dit zonder meer toonaangevend in zijn segment.

  Reageer
 • Voisin heeft op 12 november 2023 geschreven:

  Het lijkt nog altijd op een zwalkende oester. Vreemd ook dat deze electro Vw’s op de linkerbaan kleven, te weinig snelheid anders kom je niet thuis, maar iedereen laten wachten. Ja dan rij je voor gek.

  Reageer
 • Maarten heeft op 12 november 2023 geschreven:

  Is deze al gebouwd op het Xpeng platform uit de jointventure VWX? (VOLKSWAGEN Xpeng).
  Of is dit nog het oude MEB platform?

  En is dit nieuwe multimedia systeem inmiddels het resultaat van hun andere chinese jointventure
  “New Mobility” met chinese autofabrikanten ; “JAC” en “SAIC”?

  • @maarten heeft op 13 november 2023 geschreven:

   Allemaal insinuaties om iets Chinees aan deze auto te hangen in een nogal sneue poging om VW omlaag te praten. Het doet de forumkleuter kennelijk nogal pijn dat VAG veel populairder is dan Tesla en dat alleen dumpprijzen nog zorgen voor verkopen van de laatste.

   • Pedro heeft op 13 november 2023 geschreven:

    Dat is toch altijd hetzelfde bij die Maarten? Alles van Tesla ophemelen, alle kritiek op Tesla komt van ‘haters’ en alle andere merken afkraken. Niet serieus te nemen die gast.

    • Maarten heeft op 15 november 2023 geschreven:

     Het is niet afkraken.
     Het is precies benoemen wat VW gedaan heeft;

     Miljarden pompen in samenwerkingen met Chinese merken. Google het maar na, alles is precies zoals ik zei.

     Daar zou je een mening over moeten hebben, niet over de persoon die je hierover op de hoogte bracht.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)