Het heeft er alle schijn van dat Volvo geen opvolger meer plant voor de XC90. Een opvallend besluit, omdat de XC90 sinds zijn introductie in 2002 uitstekend heeft gescoord.

Dat desondanks het doek valt voor de eerste Zweedse SUV, heeft enerzijds te maken met de steeds strenger wordende milieueisen. Het huidige model van de XC90 staat op de rol om in 2009 te worden vervangen. Volvo voorziet dat het op dat moment nog niet kan beschikken over een geschikt hybridesysteem, terwijl ook de kosten voor het ontwikkelen van lichtgewicht onderdelen roet in het eten gooien.

Daar komt nog eens bij dat de belangstelling van automobilisten in de Verenigde Staten – waar de XC90 het meest wordt verkocht – meer en meer uitgaat naar kleinere en dus milieuvriendelijker auto’s. De verwachting is nu dat Volvo zijn eigen XC90 in 2009 nog wel een facelift geeft, waarna het in 2012 over en uit is.

Volvo zal voortaan inzetten op kleinere SUV’s, te beginnen met de XC60 die we volgend najaar kunnen verwachten. Ook ligt er een XC50 in het verschiet, terwijl er zelfs sprake is van een XC30 om de strijd met de BMW X1 en Audi Q1 aan te gaan. Voor die beslissing zou Volvo echter nog wat tijd nodig hebben.

Reacties

Meer van TopGear