Sommige mensen denken dat we bij TopGear caravans haten. Dat is onterecht, we zijn dol op sleurhutten. Bind ze een keer achter een oud hok en je hebt een geniale raceklasse voor op Zandvoort. Of blaas ze op – dat vinden we ook tof. Er zijn ook mensen die zo’n ding vrijwillig achter hun eigen auto hangen om ermee naar het zuiden van Frankrijk te kruipen. Dat raden we dan weer iedereen af. En nu we het toch over caravans hebben… Waarom zit de deur van een caravan eigenlijk altijd rechts?

Het antwoord kon je aan de hand van de titel eigenlijk al deduceren. De deur van de caravan zit rechts omdat dat de veiligste kant is. Als je langs de weg staat, dan zit de deur aan de kant van de stoep. Dat is wel zo makkelijk als je zaken als je eigen kaas (want die van thuis is toch lekkerder) en hagelslag inpakt (die kennen ze in het buitenland alleen als garnering van ijs). Maar ook als je zou stoppen langs de snelweg op de vluchtstrook, zit de ingang aan de kant van de vangrails.

Zit de deur bij een Engelse caravan links?

Veel caravanmerken bouwen speciale caravans voor de Engelse markt (en andere markten waar het stuur rechts zit). Wel is het zo dat er caravans geïmporteerd worden vanuit Duitsland naar Engeland, dus je zult zo nu en dan ook Engelse caravans zien met de deur rechts.

Het scharnier van de deur

Ook is er nagedacht over waar het scharnier van de deur zit. Die zit meestal rechts als je voor de deur staat aan de buitenkant, dus aan de kant van de auto (behalve bij de Airstream op de foto, blijkbaar). Als de deur van de caravan niet goed dicht zou zitten, dan waait hij niet open door de rijwind. Over plaatsingen gesproken: het dakraam van een caravan zit altijd boven op de caravan – anders zou het een gewoon raam zijn.

Zit de deur van een camper altijd rechts?

Ook hier kunnen we heel kort over zijn: bij campers zit de deur meestal ook rechts, aan de veilige kant. Hier geldt ook dat Engelse campers meestal de schuifdeur voor het woongedeelte links hebben. Ook zijn er campers die aan beide kanten schuifdeuren hebben. Soms is één schuifdeur dan niet om door naar binnen te gaan, maar zit er een opbergcompartiment of een uitklapbare buitenkeuken achter. Zullen we het nu weer over snelle auto’s gaan hebben?

Reacties

 • Frans heeft op 25 juli 2022 geschreven:

  Wat een onzinnig verhaal. Voor de Engelse of links rijdende landen de deur links en voor de rechts rijdende landen de deur rechts. Echt een geweldige ontdekking hoor!! Wie had dat gedacht?

  Reageer
 • Tom heeft op 24 juli 2022 geschreven:

  “Ook is er nagedacht over waar het scharnier van de deur zit. Die zit rechts als je voor de deur staat aan de buitenkant, dus aan de kant van de auto. Als de deur van de caravan niet goed dicht zou zitten, dan waait hij niet open door de rijwind”
  Top uitleg van Top Gear!
  Kijkt op de foto´s bij het artikel.
  Scharnieren zitten links🤦🤦

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear