Een auto kopen doe je over het algemeen niet iedere dag. Bovendien is het een financieel ingrijpende beslissing. Logisch dus, dat je je als particulier afvraagt waarop je moet letten bij de aankoop van een auto. Geen zorgen: wij zijn hier om je te helpen.

Tijdens een ramptoeristenrondje bij dubieuze handelaren zie je weleens argeloze families rondstruinen in de hoop een MPV te scoren voor een mooi bedragje. Terwijl wij alleen maar denken: al je alarmbellen zouden toch af moeten gaan op het moment dat auto’s op enkele centimeters van elkaar zijn gestapeld, botte verkopers naar elkaar schelden waar je bij staat en je eerst een koopcontract moet tekenen voordat je überhaupt een proefrit mag maken. Dat de eerste de beste Scénic waarbij je blijft staan een lekke band heeft en slordige kit rond de voorruit, zou op zich ook al genoeg moeten zeggen. ‘Heeft ie airco?’ Eh, dat is dus niet het belangrijkste.

Waarop letten bij aankoop auto?

Goed, we gaan er even van uit dat je je gezond verstand gebruikt en geen broeinesten van uitgerangeerde troep opzoekt in je zoektocht naar een goede, betrouwbare auto. (Waar je wel moet zijn? Lees hier onze tips.) Dat je bij twijfel even je licht opsteekt op internet om te kijken hoe een handelaar bekendstaat en hoe de ervaringen met hem zijn. En dat je een beetje vooronderzoek doet naar de zwakke punten van de auto die je wilt. Dan kom je uit bij de algemene zaken waarop je moet letten bij de aankoop van een auto.

Allereerst: de staat van het geheel. Uit hoe hij erbij staat, kun je al een hoop afleiden over hoe een auto behandeld is. Staat er 150.000 kilometer op de klok, maar glimt de lak als nieuw en zien de stoelen, het stuur, de pookknop en zaken als de instaplijsten er nog pico bello uit? Dan lijkt het erop dat de auto in kwestie met zorg bereden is, en dus mogelijk ook netjes is bijgehouden. Heeft hij 80.000 kilometer gelopen, maar zit hij onder de krassen en stap je in een walhalla van slijtplekken, rooklucht en hondenharen, dan nam de eigenaar het vast ook niet zo nauw met het verversen van z’n olie. Een aanname, maar zeker iets waarop je moet letten bij de aankoop van een auto.

Verder kijken

Is de eerste indruk goed, doe dan de motorkap eens open. Ook als je niet precies weet hoe alles hier werkt, kun je alsnog kijken naar lekkages (is het motorblok vochtig, ruik je vreemde geuren?). Doe dit ook zeker nog even tijdens of na de proefrit. Check ook of de olie op peil is en hoe de conditie ervan is: goudgeel is fris, pikzwart is ver voorbij het ideale moment van verversing.

Bekijk de conditie van de banden: kunnen ze nog even mee? En als ze aan vervanging toe zijn, zijn ze dan recht afgesleten? Zo niet, dan kan dit duiden op een probleem met de uitlijning of zelfs op een schadeverleden.

Ook iets waarop je moet letten bij de aankoop van een auto: als je ’m start, kijk dan even naar de uitlaat. Komt hier een witte of blauwe rookwolk uit, dan zijn er ingrijpende reparaties in het vooruitzicht. Slaat de auto meteen aan en hoor je geen vreemde geluiden (getik of geratel) bij de koude start? Branden er lampjes op het dashboard of worden er anderszins foutmeldingen gegeven?

Rijden met de auto

En dan de proefrit. Ook hier kun je een hoop uit afleiden: stuurt de auto strak, remt hij in een rechte lijn, deint hij niet overdreven na bij drempels? Grijpt de koppeling op een logisch moment aan of schakelt de automaat soepel en zonder schokken? Hoe reageert de motor op het gas: vlot en gewillig of sloom en stotterend?

De beste tip die we je kunnen geven: als je een auto hebt gevonden die aan al je eisen voldoet en je hebt er zelf echt geen verstand van, laat dan een aankoopkeuring uitvoeren. Dan wordt de auto op de brug gezet en doorgelicht door een professional, zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Gebruik eventuele aankomende reparaties en de geschatte kosten daarvan ook vooral om de prijs te drukken. Of laat ’m gewoon staan en kijk verder als het je tegenstaat.

Dit waren in het kort de zaken waarop je moet letten bij aankoop van een auto. Nog meer tips nodig? Dat scheelt: die hebben we. Of iets wat erop lijkt. We wensen je veel shopplezier.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear