Auto’s worden telkens duurder. Zeker leuke auto’s met een benzinemotor. Zelfs relatief normale auto’s met iets meer pit dan normaal zijn stratosferisch duur in Nederland. Een Volkswagen Golf R kost tegenwoordig 85.000 euro en 100.000 als je alle opties aanvinkt. Dat is heel erg veel geld. Dan kun je dus gewoon een echte Ferrari voor kopen. Daarom vroegen wij ons af: wat kost een Ferrari 360 Modena nog? En wat krijg je dan voor dat geld? En zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden?

Dat gaan we in dit artikel voor je uitzoeken. Het is aantrekkelijker dan ooit om jezelf zo’n raspaardje cadeau te doen. Een paar jaar geleden – toen een Golf R nog 50 mille kostte – kon je een Mondial of 308 kopen voor Golf R-geld. Maar nu dus een echte Ferrari 360! Dat komt enerzijds omdat een Golf R erg duur is, maar ook omdat de 360 nog niet met de inflatie is meegestegen, dus relatief gezien goedkoper is geworden.

Specificaties

De Ferrari 360 Modena komt in 1999 op de markt. De auto is een regelrechte sensatie. Hij volgt de populaire F355 op. De 360 is een enorme vooruitgang op veel vlakken. Het chassis is veel stijver en lichter. Een ander belangrijk punt is de betrouwbaarheid en bouwkwaliteit. De Honda NSX toonde aan dat een exotische supercar niet constant kapot hoeft te gaan. Een ander bijzonder aspect is de onderzijde, die fungeert als spoiler zonder dat er zo’n ontsierende vleugel op zit.

De Ferrari 360 komt er in eerste instantie als coupé, de Modena. Vernoemd naar de geboorteplaats van Enzo Ferrari. Het design is afkomstig van Pininfarina. Een bijzonder designdetail is de glazen ruit boven het motorcompartiment, waardoor je de motor gewoon kunt zien zitten. Lamborghini vond het idee zo gaaf, dat ze het als optie aanboden op de Murciélago. De ruit is ook aanwezig op de 360 Spider, die in 2000 op de markt verschijnt. Dat is de open versie met stoffen kapje.

In 2002 komt de Challenge Stradale. Deze heeft de 360 Modena als basis, maar is lichter, krachtiger, stijver en klinkt zo mogelijk nog beter. Het is een soort straatversie van de Challenge-raceauto. Daarmee is de naam ook meteen verklaard. De Challenge Stradale heeft altijd de F1-transmissie met gerobotiseerde handbak. De Modena en Spider hadden standaard een handbak. De Ferrari 360 blijft tot 2005 in productie, daarna neemt de F430 het stokje over.

  • 360 Modena (8.800 exemplaren gebouwd)
  • 360 Spider (7.565 exemplaren gebouwd)
  • 360 Challenge
  • 360 Challenge Stradale (1.288 exemplaren gebouwd)

Hoeveel zijn er in Nederland?

Het is een relatief populaire Ferrari in Nederland. Op dit moment rijden er 239 exemplaren rond in ons land. Dat zijn dan de Modena, Spider en Challenge Stradale bij elkaar. Daarvan zijn er nieuw 53 geregistreerd door de importeur. Een eenvoudige rekensom leert ons dat 186 zijn geïmporteerd. Overigens heeft Kroymans er wel meer dan 53 naar Nederland gehaald. Er zijn er natuurlijk ook een paar geëxporteerd.

Wat kost een Ferrari 360 als occasion?

Zoals wel vaker zijn de cabrio’s met automaat het goedkoopst. De goedkoopste Ferrari 360 van Nederland kost 78.740 euro. Dat betreft dan een Spider met F1-transmissie uit 2002 met 90.000 kilometer. De goedkoopste handbak is een 360 Spider uit 2000, die ook 90.000 kilometer heeft gelopen en 105.000 euro kost. Een coupé met handbak en ongeveer 50.000 kilometer kost zo’n 125.000 euro.

Rond de 150.000 euro heb je de echte snoepjes met heel erg weinig kilometers en uiteraard de handbak. Het duurst zijn de Challenge Stradales. Die kosten zo’n 300.000 euro, het dubbele dus. Je ziet ook diverse Challenge-modellen met heel erg weinig kilometers, die gaan al vanaf 80.000 euro. Dat zijn raceauto’s, perfect voor trackdays, maar dus niet straatlegaal.

Wat kost een Ferrari 360 als occasion in Duitsland?

In Duitsland is de keuze veel groter, uiteraard. Dat zie je ook aan de prijzen. De goedkoopste Ferrari 360 van Duitsland kost 59.000 euro. Dan heb je een uit Japan geïmporteerd exemplaar uit 2000 met 100.000 kilometer. De goedkoopste in Duitsland geleverde 360 kost 69.000 euro. De goedkoopste versie met handbak kost 85.000 euro. De mooiste en netste exemplaren zitten rond de 130.000 euro, met een paar hele bijzondere uitschieters naar boven. De Challenge Stradale begint vanaf 250.000 euro.

Is de Ferrari 360 betrouwbaar?

Tja, wat denk je zelf? Een 25 jaar oude Ferrari is geen 3 jaar oude Corolla, maar dat kon je zelf ook wel invullen. Het is een van de eerste modellen waarbij Ferrari lette op de bouwkwaliteit. Over het algemeen zijn ze behoorlijk betrouwbaar. Je kunt er dagelijks mee rijden. De F1-transmissie moet wel de nodige zorg hebben; de koppeling dient geregeld vervangen te worden. Dat kost bij een specialist al gauw 1.000 euro, bij een dealer wat meer. De distributieriem vervangen is nog eens 2.000 euro.

Controleer alle elektronica om te zien of alles werkt. Ook is het goed om de auto op de brug te zetten en te checken op schades. Sowieso zal de minimale investering in een aankoopkeuring zich altijd terugbetalen. Naast dealers zijn er ook specialisten waar je je Ferrari 360 kunt brengen voor onderhoud. Kijk even waar jij je het meest senang bij voelt. Je zult ze vaker spreken dan de monteurs bij de Lexus-garage.

Gevoelsmatig ga je zoeken naar een 360 met lage kilometers, maar ga daar niet blind van uit. Belangrijker is om te kijken naar een exemplaar dat lang van één eigenaar is geweest en uitgebreide onderhoudsdocumentatie heeft. Houd er rekening mee dat het Ferrari’s zijn en onderhouden dienen te worden. En ja, de onderhoudskosten zijn nog iets hoger dan bij een Porsche.

Hoe rijdt zoiets?

Sensationeel. Dit is nog het pure Ferrari-rijden. Dat betekent vooral waanzinnig precieze besturing vol gevoel. Een chassis dat vrij sportief, maar niet te hard is. Het hoogtepunt is die motor. De 3,6-liter V8 is namelijk een achtkoppig orkest waarvan jij de dirigent bent. De motor klimt razendsnel in de toeren en per 1.000 toeren verandert de klank. Het mooie is dat je kunt doorhalen tot 8.500 toeren, waar de motor het meest naar zijn zin lijkt te hebben.

In tegenstelling tot een oude Mondial of 308 is de 360 ook echt snel. De F1-transmissie is niet heel erg verfijnd, maar als auto voor het weekend is het eigenlijk wel leuk. Je voelt echt klappen in de aandrijflijn als je opschakelt. Echt snel gaat dat overigens niet, terugschakelen wel. De handbak heeft de voorkeur. Het is wel een auto die je koopt vanwege de sensaties; de zojuist genoemde Golf R is standaard nauwelijks langzamer.

Wat zijn de concurrenten van de Ferrari 360?

Porsche 911 GT3

Bij Porsche kun je twee kanten op. Een 911 Turbo is sneller, maar qua sensaties komt de 911 GT3 er dichterbij in de buurt. De Porsche is iets klinischer en beduidend minder exotisch dan de Ferrari. Het is wel een geweldige rijdersauto met een nóg betere besturing dan de Ferrari. De Mezger-zescilindermotor rapst er heerlijk op los. Net als de 360 is hij trager dan dat hij aanvoelt. Qua uiterlijk is het niet een spectaculair fraaie auto en gewoon een opgeleukte 911. Wel een goede investering; onderhoud valt mee.

Aston Martin Vanquish

De Aston Martin Vanquish schrijft wat meer af dan de Ferrari. Dit was namelijk een 550 Maranello-concurrent. Het is een iets grotere (maar niet ruimere) Gran Turismo met een veel grotere motor, een 5,9-liter V12. Ondanks dat het twee Mondeo-zescilinders aan elkaar zijn, klinkt hij zo mogelijk nog beter dan de Ferrari. Tevens is het een klassieke schoonheid. In dit budget kun je shoppen uit heel erg fraaie exemplaren, sommige zelfs met het Sports Dynamic Package.

BMW M3 CSL

Als de Porsche ziet de BMW er niet heel erg spannend uit. Waar de Porsche nog een ‘911’ is, is dit een reguliere 3-serie. Het is wel de meest sensationele M3 met de 3,2-litermotor die er 360 pk uitperst. Nog meer dan de Ferrari voelt het aan als een raceauto voor de straat. Net als de Ferrari is de sequentiële transmissie nogal matig. In dit budget zit je wel aan de onderkant van de markt, dus exemplaren met hogere kilometerstanden.

Is een Ferrari 360 zijn prijs waard?

Ja, voor de volle 100 procent. Geef niet je laatste 100.000 euro eraan uit, maar zorg dat je altijd 10 tot 15 mille apart hebt liggen voor onvoorziene onderhoudskosten. Ondanks dat dat voor velen klinkt als heel erg veel geld, valt het voor een exoot als de Ferrari 360 heel erg mee. Met een BMW M of Porsche kun je ook het schip in gaan met dat soort bedragen als je pech hebt.

Eén reactie op “Deze geliefde Ferrari kost minder dan een nieuwe Volkswagen Golf R”

  1. Dat is weer een mooi verhaal waar ik mij 100% in kan vinden. Ik heb mijn 360 Modena rosso Corsa al 18 jaar (61-TX-ZH) en inmiddels 136000km op de klok.

Geef een reactie

(verplicht)