Het Europese F1-seizoen zit erop. De komende drie races verblijft de F1 in Azië. Het eerste afspraakje vindt plaats in Singapore. Hierna reizen we door naar Japan en Qatar. Maar eerst dus de GP van Singapore te beginnen met deze eerste vrije training. Daarbij is er op ieder moment van sessie actie op de baan.

In de voorbeschouwing op dit raceweekend heb je al kunnen lezen dat de lay-out van het stratencircuit in Singapore is aangepast. Aan het einde van de ronde is het gedeelte onder de tribune vervangen door een recht stuk. Door dit gedeelte zonder bochten kan er, hoopt de FIA, beter ingehaald worden. Maar de aanpassing heeft nog meer invloed.

Door het rechte stuk koelen de banden en is veel data van voorgaande jaren minder waard. Er moet dus nieuwe informatie gewonnen worden. Die win je alleen door veel rondjes te rijden. Daarnaast zijn de juniorenklassen en de Porsche Supercup thuis gebleven. Dit zorgt ervoor dat er niet zoveel rubber op de baan ligt als anders. Het rubber moet nu door de F1-coureurs zelf worden neergelegd.

Verschillende coureurs gaan in de fout

Tijdens die vele rondjes gaat het ook wel eens fout. In de eerste bocht gaan onder andere Pérez, Norris, Alonso en Sainz te laat in de remmen. Gelukkig voor deze coureurs is de uitloopstrook lang genoeg om schadeloos terug op de baan te komen. Knap genoeg blijven alle auto’s uit de muur, ook rookies Piastri, Sargeant en Lawson.

Verstappen komt weer een varaan tegen

In 2016 kwam Verstappen tijdens de derde vrije training een ‘gigantische varaan’ tegen. Ook dit jaar loopt er een reptiel over de baan. ‘Het is een kleinere deze keer’, zegt Verstappen waarop zijn engineer reageert door zich af te vragen of dit het kind van ‘godzilla’ is. ‘Ik bedoel, dat zou logisch zijn’, meldt Verstappen. Later in de sessie loopt er nog een varaan over. Of zou het twee keer dezelfde zijn geweest?

Met nog een paar minuten te gaan, laat reptiel nummer drie zich zien. Wij zijn geen experts op het gebied van beesten, maar het vrij rondwandelen in de buurt van F1-auto’s lijkt ons niet zo handig. Verstappen denkt er net zo over. ‘Kunnen de marshalls niet een beetje op deze dieren letten? Jezus Christus’, zegt Verstappen. Het is dus niet alleen druk op de baan met auto’s, maar ook met beesten.

Uitslag van de eerste vrije training voor de GP van Singapore 2023

 1. Leclerc
 2. Sainz
 3. Verstappen
 4. Norris
 5. Russell
 6. Hamilton
 7. Pérez
 8. Alonso
 9. Tsunoda
 10. Ocon
 11. Stroll
 12. Gasly
 13. Albon
 14. Bottas
 15. Magnussen
 16. Lawson
 17. Hülkenberg
 18. Zhou
 19. Piastri
 20. Sargeant

Hoe laat begint F1 in Singapore?

Vrijdag
2e vrije training: 15:00 uur – 16:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 14:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)