Het meest tekenende rekenvoorbeeld van de dominantie van Red Bull tot nu toe is dat Verstappen zijn teammaatje Pérez niet nodig heeft voor de overwinning bij het constructeurskampioen. Het gaat zelfs zo goed met het team, dat Red Bull Racing vandaag al constructeurskampioen worden in Singapore. Of moeten we zeggen ging? Verstappen en Pérez moeten vandaag buiten de top tien starten.

Mocht Red Bull op magische wijze dit weekend het kampioenschap voor F1-teams binnenhalen, dan is dat een record. Nog nooit won een team eerder dan vijf races voor het einde van het seizoen. Het huidige record wordt gedeeld door McLaren (1988), Ferrari (2004) en Mercedes (2015). Mocht het dit weekend niet lukken? Dan heeft Red Bull nog een kans op het record. Na de volgende race zijn er nog zes races te rijden.

Kleine kanttekening: de zojuist genoemde teams reden in seizoenen waarin er nog geen sprintraces werden verreden. Er was toen ook nog geen punt voor de snelste raceronde. Red Bull heeft dus meer kans gehad om uit te lopen op de concurrentie. Verstappen en Pérez verzamelden tot nu toe 37 punten terwijl Mercedes er maar 11 scoorde tijdens sprintraces. Oh, en Red Bull pakte acht van de veertien races de snelste raceronde.

Hoe kan Red Bull dit weekend constructeurskampioen worden?

Verstappen en Pérez moeten een één-tweetje scoren en Mercedes mag geen punten pakken als Red Bull kampioen wil worden. Pakt Pérez of Verstappen de snelste raceronde? Dan is Red Bull ook constructeurskampioen als Mercedes slechts één puntje scoort. Inkoppertje. Het is onwaarschijnlijk dat het gaat gebeuren met Russell op P2 en Hamilton op P5, maar het kan dit weekend dus al wel.

Als we het dan toch over records voor F1-teams hebben: Red Bull kan dit jaar ook het meeste aantal ooit punten binnen harken, met dank aan de sprintraces. Ook het hoogste gemiddelde kan het team van Verstappen nog verbreken. In 2015 scoorde Mercedes gemiddeld 37 punten per raceweekend. Red Bull scoort er – zonder de punten uit sprintraces mee te tellen – gemiddeld 39. Als Verstappen en Pérez dat vast houden, wordt er nog een record verwoest.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie