Terwijl de coureurs met een flinke kater op bed liggen, zetten wij de feiten voor je op een rijtje. Dit is wat je moet weten na de GP van Abu Dhabi.

01. Nico Rosberg is wereldkampioen

Laten we dit even vooropstellen: het belangrijkste feit is dat Nico Rosberg zichzelf officieel de F1-wereldkampioen van 2016 mag noemen.

02. Hij is de 33ste persoon ooit die zich F1-wereldkampioen mag noemen

De Duitser behoort tot de exclusieve club met 33 leden van F1-wereldkampioenen. Het erelid is altijd nog Michael Schumacher met zeven wereldtitels. Juan Manuel Fangio staat daaronder met vijf, gevolgd door Alain Prost met vier. Als Lewis Hamilton kampioen was geworden, had hij samen met Sebastian Vettel ook vier wereldtitels op zijn naam gehad.

03. De wereldkampioen kan vliegen

De Duitser heeft geen Red Bull nodig om te vliegen.

04. En Hamilton vliegt er misschien uit (oké, geen feit, maar roddel)

Hamilton speelde niet helemaal lief tijdens de GP van Abu Dhabi. In de laatste ronden creëerde hij (toegegeven, wel de spectaculairste) file op het Yas Marina-circuit. Hij hoopte dat hij Rosberg zo dusdanig kon afremmen dat Vettel en Verstappen hem zouden inhalen. Als dat plannetje gelukt was, kon Hamilton zichzelf nu wereldkampioen noemen. Hoog aangeschreven ‘kwaliteitsbladen’ als The Daily Mirror en de Daily Mail achten het niet onmogelijk dat Hamilton eruit gebonjourd wordt door Mercedes.

05. Hamilton won meer races dan Rosberg

Hamilton won tien races en Rosberg negen. Uiteindelijk gaat het erom wie de meeste punten heeft. Met 385 punten heeft de kampioen 5 punten meer dan zijn Britse collega. Als Hamilton iets minder pech had gehad, was hij waarschijnlijk wel wereldkampioen geworden.

06. Nico is de tweede Rosberg ooit die wereldkampioen wordt

Nico Rosberg heeft dat hele racegebeuren niet van een vreemde. Zijn vader Keke – een in Zweden geboren Fin, overigens – werd in 1982 wereldkampioen in de F1. Daarmee is Nico de tweede Rosberg die wereldkampioen is. De enige andere vader en zoon die zich beide F1-wereldkampioen mogen noemen, zijn Graham en Damon Hill (respectievelijk 1962/1968 en 1996).

07. Het was de laatste race voor Felipe Massa en Jenson Button

Beide coureurs houden het voor gezien. De GP van Abu Dhabi was de zwanenzang voor beide F1-piloten.

08. Max Verstappen is als vijfde geëindigd in het kampioenschap

De Nederlander had nog kans om de vierde plek te pakken in het kampioenschap, maar helaas voor hem werd hij gepasseerd door Vettel, die daarmee het felbegeerde net-niet-podiumplekje pakte.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)