Gedurende meer dan 100 miljoen jaar hadden de karetschildpad en autosport niets met elkaar te maken. Dit weekend verandert dat, want de nieuwe raceklasse Extreme E trapt af in Saoedi-Arabië. Deze elektrische klasse heeft als doel om bewustzijn te creëren voor zaken als klimaatverandering en de stijgende zeespiegel – dat laatste maakt de broedplaatsen voor de schildpad onbereikbaar.

Extreme E in het kort

Extreme E is een nieuwe raceklasse met elektrische offroaders. Dit jaar staan er races gepland in het Noordpoolgebied, het regenwoud in Brazilië, de kust van Senegal, Tierra de Fuego in het puntje van Argentinië en het woestijngebied van Saoedi-Arabië. Allemaal plaatsen waar het minder goed gaat met de natuur. Een voormalig vrachtschip vervoert de auto’s, maar dient tegelijk ook als paddock én als drijvend laboratorium. Wetenschappers houden zich bezig met de ecologisch onrustige regio’s.

Het schip draait nog op diesel

Even de olifant in de kamer aanspreken. Het enorme schip heeft gewoon nog twee 57-liter dieselmotoren. ‘Nog niet elektrisch’ staat er op de romp. Wel draait het schip op ‘de champagne onder de nautische brandstoffen’ en niet op de gore teer die doorgaans in de schepen zit. Extreme E gebruikt 63 containers om alles te vervoeren. Op de locaties doen wetenschappers onderzoek naar het smelten van de ijskappen, ontbossing en vervuiling in de oceaan.

Grote namen

Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Jenson Button richtten allemaal een Extreme E-team op. Button klimt zelfs achter het stuur. Grootheden als Chip Ganassi en Andretti Autosport zijn ook aan boord, net als het okselfrisse automerk Cupra. We zien rij-goden als Sébastien Loeb, Carlos Sainz Sr. en Mattias Ekström het uitvechten in de nieuwe klasse. Er doen ook een aantal vrouwelijks coureurs mee, onder andere rallyrijdster Mikaela Åhlin-Kottulinsky (bekend van de Instagram van Max Verstappen), Sara Price en W Series-kampioene Jamie Chadwick.

De auto’s van Extreme E

Met de 1.650 kilo zware, 557 pk sterke Spark Odyssey 21-offroaders nemen de teams het tegen elkaar op. De 54-kWh batterij in de auto’s is het werk van Williams Advanced Engineering. De 0-100-tijd is 4,5 seconden en de topsnelheid is 200 km/u.

Waar kun je Extreme E kijken?

In Nederland vertoont Videoland de sessies op 3 april om 08:00 en 13:00 uur. De halve finales en de finale kijk je zondag vanaf 12:00 uur op Videoland en RTL 7. Op 3 april om 15:00 uur zendt RTL 7 een documentaire uit over Extreme E. In totaal wordt Extreme E in 70 landen uitgezonden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)